У фокусу
Фото: Приватна архива Фонда

Одржана Скупштина Удружења „Фонд дијаспорa за матицу“

Од свог оснивања 1999. године Фонд дијаспора за матицу уложио је у обнову, развој и решавање хуманитарних проблема у Србији (СРЈ), РС, ЦГ више милиона евра. Мало је познато да је мост „Варадинска дуга“, на Дунаву, код Новог Сада, мостови на Великој Морави код Варварина, на Западној Морави код Крушевца и у Трстенику и многи други капитални објекти, обновљени средствима српске дијаспоре преко Фонда дијаспоре.

За санирање последица катастрофалних поплава 2014. и 2015. овај Фонд дијаспора је обезбедио помоћ од близу два милиона евра којом је обновљено 52 дома у Обреновцу, комуналне и јавне установе у Параћину, Крупњу, Ваљеву, Коцељеви, Голубцу, Градишту, Новиграду, Бјељини…  

Љиљана Вернер и Живадин Јовановић / Фото: Приватна архива Фонда

Протеклих година и данас помоћ Фонда је усмерена превасходно ка сиротињи на Косову и Метохији. Фонд је обезбедио средства за изградњу обданишта у Брњици, код Грачанице. Већ седам година Фонд обезбеђује редовну помоћ народним кухињама на КиМ у износу од 100.000, а од ове године 150.000 динара месечно за намирнице. Кухињама руководи хуманитарна организација „Мајка девет Југовића“, под окриљем Епархије рашко-призренске, а оброци хране обезбеђују се свакодневно за 2.000 људи.

Фото: Приватна архива Фонда

Ово су само неке од илустрација рада представљеног на Скупштини Фонда одржаној у парохијском дому Храма Светог Саве, у Београду, уз благослов Његове Светости Патријарха Српског господина Порфирија. Поред представника српског расејања из Немачке, Швајцарске, Француске, Аустралије и других земаља, у раду су учествовали Њ.П. Владика Бачки господин Иринеј Буловић, Милица Ђурђевић-Стаменковски, председница и Миломир Вујадиновић, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, Драган Станић, председник Матице српске, Никола Божић, саветник министра Ђорђа Милићевића, гости из Републике Српске, Црне Горе, Хрватске.

Извештај о раду и извештај у протеклој години као и посебан извештај о посети делегације Фонда Покрајини Косово и Метохија, поднели су Др Љиљана Вернер, председница Управног одбора, из Хановера, Немачка, Слободан Аћимовић, председник Надзорног одбора и Гојко Слијепчевић, члан Управног одбора из Стокхолма, Шведска. Скупштина је усвојила план рада за наредну годину (у прилогу). Извештај о раду Фондације „Сања Миленковић“, поднео је Славко Вејиновић, управитељ. Извештаји су једногласно усвојени. Скупштина је усвојила план рада (у прилогу). Делегати дијаспоре који су учествовали у раду Скупштине, приложили су Фонду нових 60.000 евра чиме су показали разумевање и солидарност са сународницима у матици, посебно са сународницима на Косову и Метохији, којима је неопходна хуманитарна помоћ. Уз захвалност донаторима, изражено је очекивање да ће њихов гест деловати и као пример.

Представница добротворне организације „Мајка девет Југовића“ са KиМ

ПЛАН РАДА ФОНДА ДИЈАСПОРА ЗА МАТИЦУ

 1. Јачање организационе и материјалне основе Фонда дијаспора за матицу као трајне, добровољне хуманитарне организације српског расејања, уз поштовање Статута, закона, одлука Скупштине.
 2. Пружање хуманитарне помоћи искључиво из прихода од камате на орочена средства Фонда и од нових донација које пристужу током године, уз очување главнице средстава.
 3. Поштовати вољу донатора у погледу намене донираних средстава.
 4. Доприносити активностима чији је циљ јачање међусобног поверења и свестраног повезивања матице и расејања, у складу са карактером Фонда као добровољне, хуманитарне организације.
 5. Хуманитарни приоритети Фонда ће бити: учешће у решавању ургентних проблема избеглица, расељених лица, угроженог српског народа у Покрајини Косово и Метохија, сиромашних породица са троје и више малолетне деце.
 6. Радити на даљој афирмацији Фонда као добровољне, хуманитарне организације, која својим 25-годишњим радом и позитивним искуствима подстиче хуманитарни рад на ширем плану, доприносећи јачању солидарности и свестраном повезивању српског народа у матици, региону Балкана и расејању.
 7. Редовну месечну хуманитарну помоћ народним кухињама на Косову и Метохији од садашњих 100.000,00 динара повећати за наредни период на 150.000,00 динара, месечно. Наставити са реализовањем ове помоћи преко хуманитарне организације „Мајка Девет Југовића“ која ради под покровитељством Епaрхије рашко-призренске СПЦ и Њ.П. владике Теодосија.
 8. Реализовати одлуке о ургентној помоћи здравственим и образовним установама, обданишту „Ђурђевак“ у Брњици, СПЦ и материјално најугроженијим породицама, у складу са Извештајем делегације Фонда која је током августа посетила Покрајину Косово и Метохију, на основу одлука Управног одбора од 1. септембра 2023. године.
 9. Појачати напоре усмерене на јачање материјално-финансијске основе хуманитарног рада, повећавање прихода Фонда путем обезбеђивања најповољнијих камата на орочене депозите у банкама и прикупљање нових донација из расејања и матице.
 10. Наставити активности за накнаду невраћених и неовлашћено утрошених средстава Фонда дијаспора за матицу и Фондације за стипендирање талената из математике и техничких наука „Сања Миленковић”. Наставити ангажовање и контакте са надлежним органима ради ослобађања Фонда од пореза на приход јер опорезивње смањује средства за хуманитарну помоћ што није у интересу друштва.
 11. Интензивирати контакте са државним органима ради нормализације рада Фондације „Сања Миленковић“
 12. Пружати одговарајући допринос очувању националног, културног и духовног идентитета српског народа, у складу са Статутом и расположивим средствима
 13. Интензивирати рад на реализацији пројеката Српског Дома, Меморијала жртава геноцида над српским народом у 20. веку, и Србослова (Српске читанке) и Библиотеке српског расејања. Српски Дом треба да буде јединствена национална институција која би симболизовала повезаност матице и расејања и доприносила томе систематским организованим развијањем специфичних активности на културном, образовном, научном, издавачком и другим пољима од значаја за свеобухватно повезивање и сарадњу. Дом би уједно био седиште организација као што су Фонд дијаспора за матицу, Фондација за таленте из математике и техничких наука „Сања Миленковић“, Библиотека српског расејања и друге.
 14. У сарадњи са државним органима обезбедити адекватан простор за привремено седиште Фонда дијаспора за матицу, Фондацију „Сања Миленковић“ и Библиотеку српског расејања, до реализације пројекта Српског дома.
 15. Наставити и даље унапредити сарадњу са државним органима, СПЦ, локалном самоуправом, са хуманитарним и другим организацијама од значаја за рад Фонда.
 16. Неговати и даље јачати сарадњу са медијима за масовно информисање, ширити број волонтера и активиста Фонда, посебно, већом заступљеношћу младих. Актуелизовати и осавременити веб страницу Фонда.

Извор: Извршна служба Фонда

Фото: Приватна архива Фонда

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре