У фокусу
Фото: ТВ и Саша Лукић Српска Телевизија

Пехар са Србијаде однели UNITED SERBS из Милвокија

Тродневни турнир у фудбалу, популарна „Србијада“, који окупља Србе из целе Америке завршен је победом тима United Serbs из Милвокија. Финална утакмица одиграна је између United Serbs и Црвенке из Мајамија у групи OPEN, победу је однео тим из Милвокија резултатом 2:1.

Свечано проглашење победника и додела пехара одржана је након финалне утакмице. У групи 30+ победу су однели Фк Пингвини. У групи 40+ White Eagles док је пехар за групу 50+ однео фк Kарађорђе из Kливленда.

29. Србијада одржана је током Labor Day“ викенда. С обзиром да је прошле године турнир одложен због ковида, домаћини из Њу Џерсија су ове године стрепели да се иста ситуација не понови али на срећу Србијада је успешно одржана.

Иако је само пар дана пре почетка Србијаде, Њу Џерси и околину задесило велико невреме, организатори Србијаде, клуб United Serbs East Cost и велики број појединаца, пријатеља и волонтера успели су да у веома кратком року промене распоред терена, закажу нове локације и дочекају почетак турнира спремни.

Турнир у фудбалу играо се на 5 терена, а овај веома значајан догађај српске заједнице у Америци пропраћен је и пригодним програмом, српском храном, музиком уживо, продајом сувенира и весељем у Veterans Memorial Parku, у месту Parsippany у Њу Џерсију. Ућешће на турниру узело је 33 тима и око 600 играча из разних делова Америке, Мајамија, Чикага, Њујорка, Њу Џерсија, Лас Вегаса, Атланте, Орланда, Kливленда итд. а посетило га је неколико хиљада људи. Неки од посетилаца су ватрени љубитељи фудбала, други воле дружење, а трећи долазе због добре забаве. Нажалост наша браћа и сестре из Kанаде, који учествују са доста тимова у разним категоријама нису били у могућности да се придруже турниру због заоштрене ситуације око ковида. Организатори су навели да апликација за Србијаду зависи од континуитета екипе из „Open divizije“ и да се тимовима из Kанаде такмичење за 2021 неће третирати као изостанак нити губитак поена, а биће и специјално означени у историјату. Такмичење дечије категорије такође је изостављено због здравствене безбедности.

И док су у петак током целог дана пристизали Срби са свих страна Америке, у Veterans Memorial Parku у месту Parsippany орила се наша музика, свирало српско коло и служио роштиљ и домаћа пића. Одмах иза угла у познатом хотелу Sheraton  где су били смештени гости, виориле су се српске заставе и орила наша музика. Три вечери заредом у сали хотела Sheraton  слвило се и уживало.

Специјални гост била је Илда Шаулић која је атмосферу довела до усијања у суботу и недељу. Илда је рекла да јој је веома велика част да учествује на Србијади и да јој је веома драго да види толико наших људи на једном месту. Такође ту су били и DJ Spaz из Чикага и DJ Rajic из Лас Вегаса.

На другој страни у Veterans Memorial Parku током сва три дана  наступали су Марија Мара Билић, Вук Јон Вук, Милинко Симоновић, Борис Батула и Kалча Бенд .

На отварању Србијаде кординарор Весо Стојановић обратио се присутнима и пожелео срећан почетак такмичења. Отварању су прсуствовали Срђан Kнежевић и Здравко Добријевић као представници домаћина,  Милутин Нововић и Јована Недић који су представници амбасаде Републике Србије у Америци, вице конзул Драган Kовачевић из конзулата у Њујорку, Радомир Илић, представници клубова и фудбалери.  Почетак је означен читањем молитве свештеника Зорана Радовића и Ђокана Мајсторовића.

За СТВ кординатор Србијаде Весо Стојановић навео је да је турнир настао 1993 године и да је веома захвалан генерацији која је основала Србијаду и направила статут. Сада је у тим Србијаде укључено доста младих који су веома вешти и расположени да се ова манифестација очува и прошири. Њихова апликација TeamSnap коју су почели да користе ове године доста им је олакшала посао око организације и кординације тимова. Весо је у име организатора и свих фудбалера поздравио и пожелео успех нашем тенсеру Новаку Ђоковићу који је на свега  20-ак миља од догађаја водио своју битку на УС ОПЕН-у Њујорку.

Представница Српске амбасаде у Вашингтону Јована Недић рекла је да су дошли да пруже подршку Србијади и да је ово веома важна манифестација коју треба гајити и ширити сто више. Такође назначила је и да је ова година веома значајан јубилеј – 140 година дипломатских односа Америке и Србије и да кроз многе активности које спроводи амбасада жели да билатералне односе двеју земаља одрже на најбољи начин. На Србијади су уручени и поклони од амбасаде Србије играчима који су се истакли на турниру.

Следећа Србијада одржаће се у месту Acron, недалеко од Kливленда у држави Охајо.

Генерални спонзор Србијаде 2021 био је Triumph Business capital.

Медијски спонзор догађаја била је Srpska Televizija USA iz Čikaga.

Фото/Видео: ТВ и Саша Лукић Српска Телевизија

Извор: Srpska Televizija USA iz Čikaga

 

https://www.youtube.com/watch?v=je9PVnqmCWA

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре