У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

Почели радови на изградњи соларне електране Сараорци у Смедереву

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић присуствовала је данас полагању камена-темељца за изградњу нове соларне електране Сараорци у Смедереву.

„Соларни потенцијал Србије већи је око 30 одсто него потенцијал Немачке, која је један од лидера у Европи у производњи електричне енергије користећи овај вид енергије. Изграђени капацитети у Србији тренутно су далеко мањи од потенцијала иако је изграђено укупно 157 соларних електрана снаге 23,3 МW. Изменама Закона о коришћењу ОИЕ и доношењем трогодишњег плана аукција за тржишне премије направили смо предвидив оквир за инвеститоре у ОИЕ, а грађане стимулишемо да буду активни учесници енергетске транзиције кроз субвенције које дајемо за мере енергетске ефикасности и у ту сврху ћу потписати ове недеље уговоре са 131 ЈЛС“, рекла је Ђедовић, која је заједно са амбасадорком НР Кине у Републици Србији Чен Бо и представницима компанија које реализују пројекат, кинеске PowerChina и немачке AVR Solar Park, присуствовала обележавању почетка радова у Смедереву.

Фото: Емилија Јовановић

Она је додала да је циљ да се удвоструче капацитети за производњу енергије из сунца кроз аукције за 50 МW соларних електрана које су у току, и најавила да ће ускоро бити објављен и јавни позив за избор стратешког партнера за изградњу самобалансирајућих соларних електрана снаге 1 ГW. „У наредних неколико година, поред планова државе за улагање у овај важан енергетски ресурс, планирамо и да се кроз програм аукција изгради око 300 МW соларних електрана”, рекла је министарка.

„Такође је веома битно да се шири свест грађана о користима које доноси производња електричне енергије за сопствене потребе, и да број купаца-произвођача стално расте. Тренутно их је око 1.800, а укупна снага соларних електрана које су поставили износи 21 МW. Наставићемо да стимулишемо прозјумере давањем субвенција за постављање соларних панела, који ће бити део новог програма за домаћинства за мере енергетске ефикасности вредног 50 милиона евра”, навела је Ђедовић.

Фото: Емилија Јовановић

Министарка је нагласила да су за енергетску транзицију одговорни сви – држава, привреда и грађани.

„Соларна енергија је добар пример оног што желимо да постигнемо у читавој енергетској транзицији, да у њој учествују и држава и индустрија, и јавни и приватни и сектор и сви ми као грађани, и да свако има своју улогу и свој део одговорности”, рекла је Ђедовић.

Нова електрана у Сараорцима биће снаге 9,95 МW, електрична енергија је намењена домаћем тржишту, што је довољно за снабдевање око 2.500 домаћинстава.

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре