У фокусу
Састанак удружења и представника општине Гроцка

Повезивање српског народа у матици, региону и дијаспори је од кључне важности

Повезивање избеглих и интерно расељених је од кључне важности не само у дијаспори, већ и у матици. Закључак је јучерашњег састанка одржаног у Београду – Калуђерица, коме су присуствовали представници више удружења, која у свом програму рада имају за циљ очување идентитета, културе, традиције, српског језика и ћириличког писма и Радета Иветића, саветник предсеника општине Гроцка задуженог за избегла и прогнана лица. Састанку су присуствовали представници удружења „Координација“, „Завичај“, „Моје Косово“, „Бораца Крајне у Србији“ и „МОСТ матице и дијаспоре“.

„Околности и збивања на простору бивше Југославије у задњој декади XX века довеле су до миграција српског и другог становништва са ратом захваћених простора. Град Београд је постао сигурна кућа и место које је пружило мир, сигурност и перспективу избеглим и расељеним лицима са простора бивше Југославије. Силом прилика у Београду су се сусрели обичаји, традиција и култура из различитих српских крајева. Након више деценија суживота са житељима Београда, који су их 90-тих година дочекали, свесрдно помогли и збринули – очување идентитета, обичаја и традиције је један од императива у виду повезивању заједница избеглих и интерно расељених лица“ – истако је Иван Илић, председник Удружења „МОСТ матице и дијаспоре“.

„Општина Гроцка, као једна од 17 општина града Београда, која посебну пажњу посвећује избгелим и интерно расељеним лицима, будући да општина броји велики број грађана који су током немилих догађаја 90-тих били присиљени да напусте своје огњишта. Данас у општини Гроцка живе и раде породице прогнане и избегле са простора Хрватске, Босне и Херцеговине, као и интерно расељене са простора Косова и Метохије. Калуђерица је насеље на територији општине Гроцка која је претежно насељена породицам управо из ових крајева. Општина разуме потребе и проблеме и у великој мери је допринела да се побољша положај и статус избеглих и интерно расељених лица, кроз различите програме подршке, како из сопствених извора финансирања, тако и у сарадњи са другим градским и републичким институцијама. Политика коју спроводи председник Републике Србије Александар Вучић јасно показује бригу о свим категоријама становништа, па тако и бригу о избеглим и интерно расељеним лицима у Србији. Бројне су мере које су предузете, од изградње станова за избегла и интерно расељена лица, до подршке деци у виду стипендија за школовање. Ми као општина имамо могућности и механизме да подржимо рад удружења, које доприносе јединству српског народа, изградњи боље средине за суживот свих грађана и грађанки на територији општине Гроцка. Наш циљ је да негујемо културу сећања и памћења, да чувамо традицију и обичаје, али и да сви заједно градимо општину Гроцка, као место које свима пружа шансу за бољи живот, да омогућимо сигурно и безбрижно одрастање наше деце“ – нагласио је Раде Иветић, саветник предсеника општине Гроцка задуженог за избегла и прогнана лица.

На састанку је договорена даља сарадња између удружења и општине Гроцка, са којом ће се у наредном периоду интезивирати комуникација по питању избеглих и интерно расељених лица.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре