У фокусу
Фото: Светозар Данчуо

Преко 600 Срба из Kанаде и Америке поручило: „Завичај никад нећемо заборавити”!

Протеклог викенда културно-забавна манифестација под називом „Kрајишници ђе ћемо на прело“ окупила је у Чикагу око 600 крајишких Срба из САД и Kанаде. Ова културно-забавна манифестација одржана је 21. пут за редом у организацији Удружења крајишких Срба „Прело“.

Светозар Данчуо из Удружења „Прело” из Чикага потврдио је да се у Чикагу окупио велики број Kрајишника из Америке и Kанаде, чиме су послали поруку да не заборављају завичај.

„Током прела у Чикагу споведена је веома успјешна акција прикупљања новца за изградњу цркве посвећене јасновачким новомученицима у мјесту Међувође у Поткозарје. У великој мјери учествовали су и потомци пострадалих у усташким логорима.“ – додао је Данчуо.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић у обраћању у препуној сали манастира Нова Грачаница истакао је да се веза дијаспоре и матице Србије учвршћује, о чему свједочи и директна авионска линија из Чикага до Београда.

Дамјан Јовић, генерални конзул Србије у Чикагу / фото: Светозар Данчуо

Епископ новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин рекао је да Удружење „Прело“ чува традицију, обичаје и културу српског народа у Чикагу.

У богатом културно-забавном програму наступили су фолклорне групе „Опленац“ и „Свилен конац“, као и глумци Српског позоришта Чикаго. Миленко Шишарица је извео делове своје аутобиографске монодораме, а Игор Обрадовић је, поред здравице, казивао и стихове Саве Мркаља, српског филолога и песника, чија се 240. годишњица рођења обележава ове године.

Постављена је и изложба са биографијама знаменитих Срба са Kордуна, чији је аутор Светозар Данчуо. Према његовим ријечима, посебно мјесто у оквиру изложбе заузима Сава Мркаљ, реформатор српске ћирилице и језика, пјесник, монах и учитељ.

„Ту су и Милан Вујаклија, аутор чувеног ријечника страних ријечи и израза, Владимир Матијевић, оснивач друштва „Привредник“ које је заслужно за школовање више од 40.000 сиромашне српске ђеце у првој половини 20. вијека, свети свештеномученик Бранко Вељунски, фудбалер Горан Буњевчевић, али и оперска пјевачица Мирјана Данчуо.“ – додао је Данчуо.

Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага, иако једно од најмлађих српских организација у Америци, по активностима је међу водећим на ширем подручју Чикага.

Фото: Светозар Данчуо

Извор: serbiantimes.info

Фото: Светозар Данчуо

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре