У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

У Пироту уручено првих 100 уговора за субвенције за енергетску санацију домаћинстава

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић данас је у Пироту уручила уговоре за првих 100 грађана који су на овогодишњем јавном позиву добили субвенције за повећање енергетске ефикасности у својим домаћинствима. Током посете Пиротском округу, министарка је обишла и радове на реконструкцији нисконапонске мреже у селу Долац код Беле Паланке и разговарала са председником Привременог органа Пирота, Владаном Васићем о улагањима у енергетску ефикасност у овом Граду.

„Наш циљ су мањи рачуни, већи комфор и чистији ваздух за све наше грађане и то је циљ улагања у енергетску ефикасност. Данас смо уручили уговоре за првих 100 грађана, а укупно око 300 грађана Пирота добиће субвенције за енергетску ефикасност на овом јавном позиву. Изашли смо у сусрет захтеву Града за већим субвенцијама и заједно смо обезбедили додатних 10 милиона динара, чиме је укупна вредност пројекта за домаћинства повећана на близу 80 милиона динара, укључујући и улагања самих грађана. Улагања у енергетску ефикасност у Пироту су већа него икад, и ове године ће бити уложено колико за претходне три године“, рекла је министарка након свечаног уручења уговора грађанима у Дому културе у Пироту.

Фото: Емилија Јовановић

Она је подсетила да је Град Пирот учествује и у пројекту „Енергетске санација стамбених, вишепородичних зграда прикључених на систем даљинског грејања, који је намењен станарима стамбених зграда у систему даљинског грејања у 16 јединица локалне самоуправе, који треба да омогући да се смањи потрошња енергије у овим зградама и пређе на наплату по утрошку. „У Пироту се већ пријавило шест зграда, што је још једна могућност за грађане Пирота да смање потрошњу енергију уз подршку државе, јер се припрема елабората и половина инвестиције покрива бесповратним средствима, а грађани ће плаћати 50 одсто инвестиције, кроз рачун за грејање који ће бити на сличном нивову као и до сада“, додала је Ђедовић Хандановић.

Министарка је захвалила грађанима што су препознали да улагањем у мере енергетске ефикасности као што су замена прозора и врата, побољшање изолације, замена котлова енергетски ефикаснијим, уградња соларних панела могу да смање потрошњу енергије и своје рачуне. „До сада је прилику да смањи потрошњу у својим домовима имало око 20.000 домаћинстава у шта је уложено 2,7 милијарди динара. У наредних пет година, обезбедили смо више него двоструко више новца, око 50 милиона евра и циљ нам је да овим пројектом буде обухваћено још око 50.000 грађана“, навела је она.

Током посете Пироту, Ђедовић Хандановић је обишла и радове на енергетској санацији Дома културе, који се такође финансирају из пројекта који Министарство реализује заједно са локалним самоуправама, а чија је укупна вредност 16,6 милиона динара.

Фото: Емилија Јовановић

Обилазећи радове на реконструкцији нисконапонске мреже у селу Долац у општини Бела Паланка, министарка је рекла да у целој Србији Електродистрибуција Србије улаже око 70 милиона евра у реконструкцију нисконапонске мреже и замену трансформатора широм Србије, што је највеће улагање у овај сегемнт дистрибутивне мреже у последњих 50 година.

„Само у Пироту и Белој Паланци уложено је укупно 260 милиона динара у реконструкцију нисконапонске мреже, односно у замену дрвених стубова бетонским и замену водова, и замену 10 трансформатора. Између осталог, то ће значити да ће око 300 домаћинстава у Белој Паланци имати мање прекиде у напајању, посебно у зимским условима и да ће моћи да рачунају на поуздано снабдевање електричном енергијом“, рекла је Ђедовић Хандановић.

У оквиру посете Пиротском округу министарка је имала и састанак са председником Привременог органа Пирота, Владаном Васићем, на којем су разматрани текући и планирани пројекти у области енергетске ефикасности, као и актуелне инвестиције у унапређење дистрибутивне мреже.

Извор: Министарство рударства и енергетике

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре