У фокусу
Savez-Srba-Slovenije-07092021
Фото: Савез Срба Словеније

Савез Срба Словеније угостио делегацију Града Новог Сада

Савез Срба Словеније у оквиру свог пројекта „Нови Сад-европска престоница културе 2022“, угостио је протеклог викенда у Љубљани делегацију Града Новог Сада коју су чинили председница градске Скупштине, госпођа Јелена Маринковић Радомировић, господин Дамјан Ничић, члан кабинета градоначелника Новог Сада и господин Далибор Рожић, члан градског већа за културу.

У оквиру састанка који је одржан у просторијама Савеза Срба Словеније председник Савеза, мр Владимир Kокановић, пожелео је добродошлицу гостима из Србије и изразио велико задовољство што ће управо њихов долазак обележити званично отварање пројекта „Нови Сад – европска престоница културе“ у организацији овог Савеза. Он је изразио захвалност локалним, покрајинским и републичким институцијама матичне државе на континуираној подршци коју пружају напорима Савеза у стварању услова за јединство целокупне српске заједнице у Словенији, препознајући то као стратешки и национални приоритет. На састанку су поред председника Kокановића учествовали и потпредседница Савеза, Весна Бајић Стојиљковић, члан Председништва Данијел Игрец, председник Надзорног одбора Савеза Раде Бакрачевић и представница српских студената у Словенији Милена Недељковић.

Председница новосадске Скупштине, госпођа Маринковић Радомировић, захвалила се на срдачној добродошлици и истакла да је веома радује што има прилику да буде гост код српске заједнице у Словенији. Она је похвалила рад Савеза Срба у борби за унапређење положаја српске заједнице у Словенији и посебно истакла значај његовог пројекта „Нови Сад-европска престоница културе“, који ће вишеструко допринети промоцији Новог Сада и српске културе у Словенији али и додатно учврстити односе између два народа и две државе. Председница градске Скупштине пожелела је Савезу Срба Словеније успешан и плодотворан рад и убудуће.

Након тога гости из Србије и делегација Савеза Срба Словеније упутили су се ка Градској кући где су одржали заједнички састанак са градоначелником Љубљане, Зораном Јанковићем.

Делегација из Новог Сада присуствовала је и званичном отварању пројекта „Нови Сад-европска престоница културе“ у Парохијском дому СПЦ у Љубљани где је у присуству великог броја људи одржана и представа „Путовање са Светим Савом“ коју су извели чланови Позоришта младих града Новог Сада.

Савез Срба Словеније се овом приликом захваљује свима који су помогли у реализацији овог важног догађаја и који су присуствовали скупу у Парохијском дому. Посебна нам је част што су овај догађај својим присуством увеличали представници амбасада Србије и БиХ, свештеници Српске православне цркве али и многи познати појединци из јавног живота Словеније.

Још једном подсећамо да ће наш пројекат „Нови Сад-европска престоница културе“, који организујемо заједно са Савезом српских друштава Словеније, а под покровитељством града Новог Сада, подразумевати низ културних догађаја у циљу промоције Новог Сада као будуће европске престонице културе. Догађаји ће бити реализовани у неколико градова Словеније у току септембра и октобра 2021. Године.

Извор: Савез Срба Словеније

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре