У фокусу
Савез Срба у Италији
Фото: Савез Срба у Италији

Савез Срба у Италији гради мост између српског и италијанског народа

Данас вам доносимо наставак разговара са Лидијом Радовановић, председницом Савеза Срба у Италији. Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, интернет медија „Огледало српско“ и у своје лично име желим да Вам се захвалим на издвојеном времену за најчитанији портал дијаспоре и прилици да јавност у матици и дијаспори у претходним данима упозна Савез Срба у Италији.

Небројено пута смо чули да је дијаспора наш најбољи амбасадор. Да ли Савез Срба у Италији доприноси јачању веза и сарадње српског и италијанског народа, на који начин и на којим пољима?

Историјска блискост италијанског и српског народа, као и припадност заједничком медитеранском простору, су чиљенице на којима инсистирамо и које користимо да представимо, када год за то имамо могућност, организујући књижевне вечери, изложбе и конференције на следеће теме.

На простору данашње Србије рођено је чак 18 римских императора. Рим је оставио неизбрисив траг на мапи Европе и света, а римско право је темељ националних и међународних правних аката и филозофске мисли уопште. Римски класични правници поставили су темеље правне науке које је прихватила и правна наука савремене Србије.

Фото: Савез Срба у Италији

Историја односа Србије и Италије је испреплетана успонима и падовима. Србија ће вечито да памти најблиставији тренутак италијанског пријатељства забележен током једног од најтежих историјских догађаја – Првог светског рата. Бродови италијанске морнарице превезли су на обалу те земље 260.895 српских војника и цивила. На обалама Јадрана, српска војска је спашена захваљујући операцији италијанске Краљевске ратне морнарице, уз учешће француских и енглеских бродова, те пребачена на другу обалу мора на Сицилију, у Бари, Валону и Бриндизи. Приликом превожења наше војске живот је изгубило преко девет стотина италијанских морнара. Упркос глади и исцрпљености, прекривени ранама, српски војници и цивили уздигнуте главе ходају у колони. То је задивило италијанску морнарицу која је записала: „Срби достојанствено марширају и умиру!”. Уложени напор италијанске морнарице у њихово спашавање био је величанствен пример хуманости и пожртвованости. Неколико месеци након тога, храбри српски војници вратили су се на фронт и дали кључни допринос коначној победи Савезника.

Солидарност и циљеви који су нас тада повезали и данас везују италијански и српски народ. Чињеница да смо тада заједно остварили праведан циљ и очували слободу и мир у нашим земљама је залог да ћемо и у будућности наставити да радимо са истом посвећеношћу и ентузијазмом.

Фото: Савез Срба у Италији

На пријатељство наша два народа накратко је бачена сенка и током Другог светског рата, а и 1999. године, бомбардовањем Србије. Били смо кажњавани без кривице, 1941. године када се у Италији веровало у фашизам, један идеолошки концепт који није био утемељен на основним цивилизацијским вредностима, и 1999. године, када се веровало да смо ми Срби злочинци.

Не снебивамо се да говоримо о томе, зато што према пријатељима треба бити отворен и зато што смо у прошлости сви, мање или више, грешили.

Искрено пријатељство наша два народа огледа се и у многим тренуцима након Другог светског рата. И као суседи, и данас када се између нас налазе земље бивше Југославије, наша сарадња је, посебно у области економије, изванредна а на Касову и Метохији, захваљујући присуству италијаске Војске, сачувано је доста српских цркви и манастира, посебно Високи Дечани.

Када год имамо прилику поручујемо да ће Србија, као и раније, своју политику, што се тиче Косова и Метохије заснивати на одговорном и конструктивном приступу и ставовима заснованим на принципима међународног права и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Важна нам је и одредба Бриселског споразума из 2013. године, по којој се налаже формирање Заједнице српских општина, које до данас није спроведено, јер без решавања тог и других питања од суштинског значаја за српски народ и СПЦ не може се говорити о изградњи поверења или постизању компромиса.

Аутор: Иван Илић

Фото: Савез Срба у Италији

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре