У фокусу

Селаковић представио чикашким привредницима економске успехе Србије и услове за инвестирање

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Чикагу са представницима неких од највећих компанија из тога града и представио им економске прилике у нашој земљи, пре свега погодности и шансе које се пружају инвеститорима.

Селаковић је навео да је Србија у протекле две године имала најбрже растућу економију у Европи, да је, упркос пандемији, остала стабилна по питању јавног дуга, као и да је убедљиво прва у региону по оствареном нивоу страних инвестиција. 

Како је објаснио, напредак српске економије је последица бројних реформи покренутих у време када је садашњи председник Александар Вучић био на челу владе, пре свега фискалне консолидације, али и опсежних промена у систему образовања. 

Селаковић је казао да Србија има одличне услове за развој бизниса у многим областима, посебно у ИТ сектору, који је у последњих пет година остварио импресиван раст и наставља да расте. 

О привлачности Србије као инвестиционе дестинације, према његовим речима, говори и чињеница да су немачке компаније у нашој земљи само пре неколико година запошљавале око 17.500 радника, а да данас у немачким фирмама у Србији ради око 74.000 људи. 

Министар Селаковић је објаснио да Србија инвеститорима из САД нуди одличне повластице, повољне пореске услове, али и мање административних препрека него државе ЕУ, додавши да код нас већ послују компаније попут „Мајкрософта“ и „Амазона“, а да „Ен-Си-Ар“ запошљава чак седам хиљада људи. 

Он је истакао и значај развоја инфраструктуре у Србији, нагласивши да се тренутно гради десет ауто-путева, што ће потпуно променити начин и квалитет живота и пословања у нашој земљи.

Србија је, како је додао, јединствена и по томе што сваког потенцијалног инвеститора прими председник или премијерка, и што је створен ефикасан систем заштите инвестиција од корупције, а компаративна предност наше земље су и бројни споразуми о слободној трговини.

Министар Селаковић је саговорнике упознао и са епидемиолошком ситуацијом и мерама које Србија предузима у борби против вируса корона, исткавши да смо, кроз конкретну помоћ, исказали солидарност са суседима али и бројним државама широм света. 

Директор асоцијације „Врлд бизнис Чикаго“ (World Business Chicagо) Мајкл Фаснахт рекао је да су грађани Чикага поносни на чињеницу да је тај град дом највеће српске исељеничке заједнице у САД, као и на успостављено партнерство са побратимским градом Београдом.
 
Представници компанија из Чикага имали су велики број питања о конкретним условима за инвестирање у Србији. 

Министар Селаковић је данас имао прилику и да посети компанију “ДРВ Холдингс“ (DRW Holdings) где се детаљније информисао о економским потенцијалима Чикага, пре свега о финансијском сектору. 

Селаковић је, заједно са директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арноом Гујоном, допутовао у Чикаго како би провео Божић са српском исељеничком заједницом, а у делегацији Министарства спољних послова је и помоћник министра за економску дипломатију Мирослав Кнежевић.

Извор: www.msp.gov.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре