У фокусу
Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Србија, земља науке, земља иновација

Одржан Годишњи састанак Министарства науке, технолошког развоја и иновација са научно-истраживачком и иновационом заједницом „Србија, земља науке, земља иновација”. Састанку је присуствовало 150 званица – директори свих научно-истраживачких организација који раде у Републици Србији, али и представници иновационе заједнице, који су овом приликом директно од представника Министарства науке, технолошког развоја и иновација могли да чују шта је досад остварено, као и какви су планови за 2024. годину. Састанак је организован у циљу комуникације са научном и иновационом заједницом, а ради оснаживања кохезије у овој заједници.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић рекла је да су овакви састанци важни јер показују значај комуникације са директорима института. „Једном у шест месеци рекапитулирамо резултате и на овај начин предлажемо и показујемо планове шта је оно што ће у долазећем периоду чекати и њих као људе који воде научне институте. Наравно, ту смо и да саслушамо њихове предлоге и коментаре, јер сви заједно морамо да мењамо и унапређујемо систем”, рекла је др Беговић, додавши да је овај тип састанак најбољи, транспарентан начин да се дијалогом дође до начина за даље унапређење науке у Србији.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Састанак је био подељен у три панела. Први панел био је фокусиран на науку и међународну сарадњу. У овом панелу учествовали су државни секретар Вукашин Гроздић, помоћници министра др Марина Соковић и Ивана Вукашиновић, као и др Немања Мрђић са Археолошког института, проф. др Мирослав Ђорђевић са Медицинског факултета Универзитета у Београду и др Валентина Ђорђевић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство. „Данас испуњавамо дато обећање да ћемо се након шест месеци поново видети и причати о томе шта смо испунили од онога што је обећано, а заједно са вама даље причати о плановима и чути ваше сугестије и коментаре шта треба даље да радимо како бисмо све ове планове заједно и остварили”, истакао је државни секретар Вукашин Гроздић.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Друга панел презентација била је фокусирана на иновације и технолошки развој. Учесници су били државни секретар проф. др Мирослав Трајановић, в.д. помоћник министра Владимир Радовановић, проф. др Виктор Недовић, директор  пројекта SAIGE, проф. др Јована Ракићевић са Факултета организационих наука Универзитета у Београду и др Милан Ранђеловић, директор Научно-технолошког парка Ниш.

Трећи панел „Кључни резултати и планови Министарства науке, технолошког развоја и иновација за 2024. годину”, био је конципиран као разговор са министарком, који је модерирао посебни саветник министра Јован Милић, уз комуникацију са званицама у публици.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Поред изградње БИО4 Кампуса, било је речи и о досад спроведеној комплетној дигитализацији рада Министарства кроз четири портала (еНаука, еТаленти, еИновације и Портал отворене истраживачке инфраструктуре), али и националном пројекту „Србија, земља науке, земља иновација”. Такође, оно што је за научну заједницу најважније јесте спроведена реформа обрачунавања плата за научнике након више од деценије постојања проблема плата научника. Исто тако, представници Министарства говорили су о постигнутим успесима и сарадњама на међународном плану, као и о будућим плановима.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре