У фокусу
Фото: www.serbiantimes.info

СТИЖЕ ПОМОЋ ИЗ АМЕРИЧKЕ ДИЈАСПОРЕ: Филантропи у Њујорку прикупљају новац за ИТ образовање у Србији! (ВИДЕО)

Током година живота и рада у Њујорку, млади професионалци српског порекла појединачно су тежили ојачању наше заједнице. Потреба да помогну другима и жеља да допринесу очувању српске културне баштине, ујединила их је у јесен 2019. године када су у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац организовали прво Српско филантропско гала вече у Њујорку. Преко 350 гостију, већином из Њујорка, али и из других крајева Америке, Kанаде и Европе, уживало је на јединственом путовању кроз музику, ритмове и мелодије из свих крајева Србије.

Захваљујући великодушним донацијама присутних званица прикупљено је 58.000 долара за Дивац стипендије, програм који Фондација Ана и Владе Дивац спроводи у Србији од 2017. године. Тим новцем обезбеђено је 50 стипендија ученицима средњих школа који постижу изванредне академске резултате, а одрастају у тешким условима. Успешна реализација донаторске вечери и жеља да се помогне онима којима је помоћ потребна, учврстила је амбицију организационг тима да оснује Српско филантропско удружење, непрофитну, нестраначку и нерелигиозну организацију са седиштем у Њујорку. Удруженим снагама и волонтерским радом 19 професионалаца из различитих области пословања допринеси на пројектима и иницијативама за оснаживање српске заједнице.

„Друго Српско филантропско гала вече одржаће се 12. новембра 2021. године у свечаној сали историјског здања Готхам Халл у Њујорку. Поред свог хуманог карактера, ово вече представља и јединствену прилику да окупимо људе српског порекла који живе и раде у Сједињеним државама и да заједно уживамо у чарима наше културе и традиције”, рекао је Петар Марковић, један од оснивача и председник Управог одбора Српског филантропског удружења.

На овогодишњој гала вечери прикупљаће се средства за ИТ Боотцамп, бесплатну ИТ школу за преквалификацију у ИТ сектору у Србији. Овај пројекат већ четири године пружа могућност за друштвени напредак појединцима који нису имали прилику за формално ИТ образовање и на тај начин повећава продуктивност српске привреде кроз квалификовану ИТ радну снагу. До сада је 995 полазника уписало школу, од којих је њих 458 успешно нашло запослење у струци, захваљујући курсевима који су фокусирани на практичну примену.

И ове године биће уручена признања појединцима чији је добротворни рад допринео бољитку живота српске заједнице у Србији и у дијаспори. На првој Српској филантропској гала вечери 2019. године награде су добили Анка Ерне, за допринос из дијаспоре, Милорад Јурковић свима познатији као столар Миле за допринос филантропији у Србији и Зорка Милић за дугогодишњи допринос српској заједници у Њујорку.

Извор: www.serbiantimes.info

Фото/Видео: www.serbiantimes.info

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре