У фокусу
Osvećenje-slavskog-kolača
Фото: Светозар Данчуо

Света Петка окупила Кордунаше у Чикагу

Традицију саборовања код српских храмова за верске празнике Кордунаши су из родног краја „пренели“ и у Чикаго. Поводом празника Свете Петке, коју обележавају и као своју Славу, Кордунаши и њихови пријатељи ове године су се у неделју 24. октобра окупили по 10 пут у храму Светог Василија Острошког у насељу Лејк Форест поред Чикага. Домаћин им је била породица Влајнић, чије поријекло је из Сјеничака поред Карловца, а славску свечсаност је предводио свештеник Ђуро Крошњар рођен у Чемерници код Вргинмоста. Међу гостима били су конзул и вицеконзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић и Александар Милић.

Породица Влајнић са гостима

У свечаној сали овога храма приређен је славски ручак на којем су домаћини припремили и нека традиционална јела са Кордуна, а специјално за ову прилику из завичаја је донесена и домаћа шљивовица.

-Као дјете сам са радошћу одлазио у црквене зборове којих је на Кордуну било за сваки већи црквени празник. Неке смо са дјецом из комшилука и приремали, као онај за Божић који се одржавао близо моје куће. Сјећам се да нам није недостајало весеља, пјесме и шале. Драго ми је да смо успјели дио тога да пренесемо и овдје у Америку. Најбољи доказ је да смо окупили близо 150 земљака са којима ево и данас дјелимо та сјећања. Скоро сваког љета са радошћу одем на одмор на Кордун гдје обавезно одем и у збор код цркаве, прича нам домаћин Жељко Влајнић који је као дијете истјеран из родног завичаја у августу 1995. године. Нису само сјећања оно шта Кордунаше веже за завичај већ и активности на обнови српских храмова око којих су се не тако давно окупљали.

Изложба о обови српских храмова на Kордуну финасираних донацијама из Чикага

Управо су Влајнићи пре 10 година учествовали у почетку радова на обнови српског храма Свете Петке у Сјеничаку који је саграђен од темеља и који ће на годину бити и освештан. И храм у Чемерници такође је обновљен добровољним прилозима из Чикага.  Кордунаши и њихови пријатељи су међу првима упутили новчану помоћ српској цркви и становништву пострадалом у земљотресу крајем прошле године на Банији и Кордуну. У претходној деценији су између осталог купили Часни крст за нови храм у Вргинмосту, поставили су спомен плочу реформатору српске ћирилице Сави Мркаљу у његовом родном селу Сјеничаку, учествовали у обнови спомен-костурнице српским жртвама из 1941. године у селу Благај код Слуња и финасирали документарни филм о Кордуну. О свим овим активностима приказана је и изложба у свечаној сали српског храма Светог Василија Острошког у Чикагу.

Слава је мјесто сусрета земљака и пријатеља

Аутор/Фото: Светозар Данчуо

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре