Фото: screanshoot/www.pks.rs

У Крушевцу суше муљ, праве биогас

Постројење за пречишћавање отпадних вода, једно од најсавременијих овог типа у Европи, изграђено је Крушевцу. Вредност пројекта износила је 24 милиона евра. Крушевачко постројење је доказ да концепт циркуларне економије иде раме уз раме са стварањем чисте животне средине и „зелених градова“.

Пре изградње колекторске и канализационе мреже и постројења, отпадне воде су без пречишћавања и без икакве контроле директно испуштане у Западну Мораву. На тај начин били су угрожени водотокови и животна средина. Данас, слика је потпуно другачија.

„Постројење има најсавременију технологију којом се кроз процес анаеробне дигестије прерађује муљ. Из муља се ослобађа и биогас који се даље складишти у резервоар и путем гасног генератора претвара у електричну и топлотну енергију“, каже за “Предузетник” Владимир Милосављевић, директор ЈКП “Водовод – Крушевац”.

Соларно сушење муља се обавља у великом стакленом објекту, попут стаклене баште. Осушени муљ има својства лигнита па се може користити као енергент. Половину сопствених потреба за струјом фабрика производи сама. Сушени муљ би ускоро требало да буде транспортован у цементаре у Поповцу и Беочину, како би га даље користили након спаљивања.

И Градска “Топлана” из Крушевца ради на анализама коришћења обновљивих извора за своја постројења. План је да се прерађени муљ користи као енергент у крушевачкој топлани.

Европска унија финансираће из ИПА фондова са 13 милиона евра обнову постројења за пречишћавање воде у Блацу и изградњу новог у Брусу. Расписани су тендери, а рок за избор извођача радова је 19. новембар ове године.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Стицање држављанства пријемом

Најједноставнији начин за стицање држављанства Републике Србије за све припаднике српског народа са територије Републике …

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре