У фокусу
Фото: Огледало српско

Кампања заштите имовинских права Срба у Федерацији БиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић одржали су данас у Министарству спољних послова конференцију за новинаре, а поводом почетка зајденичке кампње Републике Србије и Републике Српске о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ. Наиме, у Федерацији БиХ у току je усклађивање података о некретнинама катастра и земљишних књига, тзв. хармонизација података. Приликом овог процеса припадници српског народа могу да изгубе право на имовину, која је у њиховом власништву или поседу.

Препреку за упис власничких и других права на имовину у Федерацији БиХ представља чињеница да се позиви носиоцима имовинских права не шаљу лично, а у многим случајевима се као власник уписује држава, ентитет, кантон или општина, или лице које неовлашћено користи српску имовину.

Хармонизација, односно замена и успостављање нових земљишних књига се врши на начин тако што се јавни позив објављује само у Службеном листу Федерације БиХ и дневним новинама појединачно за сваку катастарску општину, које су доступне у Федерацији БиХ, тако да избегли и расељени Срби, те њихови наследници, немају сазнања да је њихово земљиште, или земљиште предака предмет поступка, те се њихово право не узима у обзир.

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ је саопштио да се показало да је велики број Срба остао без права у новим или замењеним земљишним књигама, као и да постоји реална могућност да избегли и расељени Срби и њихови наследници остану без права на земљишту и због институције одржаја. На основу члана 58. Закона о стварним правима Федерације БиХ друго лице као самостални поседник стиче право власништва на земљи након периода од 10 или 20 година непрекидног поседовања.

Према расположивим подацима у Федерацији БиХ је успостављена и води се евиденција некретнина у оквиру 1864 катастарских општина, у укупно 79 политичких, које су у саставу 10 кантона. Закључно са 10.08.2021. најава успостављања нове земљишне књиге је извршена за 240 катастарских општина. Укупно је извршена замена или усспостављање земљишне књиге за 12,33% свих катастарских општина  Око 400.000 лица, српске националности и даље полажу права на непокретности у Федерацији БиХ (у власништву или поседу). Уколико се грађанин изјасни да није имао сазнања о распису могуће је продужење до годину дана за пријаву. Напомињемо да власничка тужба код имовине не застарева, те су могуће и накнадне пријаве погрешних уписа кроз судски процес.

Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону / Огледало српско

„Циљ ове кампање је пре свега информисање припадника српског народа са простора Федерације БиХ. Потребно је да дођемо до сваког појединца, како не би изгубио право на имовину, која је у његовом поседу или власништву. Значајну улогу у овој кампањи поред институција Републике Србије и Републике Српке имаће епархије Српске Православне Цркве широм света, удружења и организације нашег народа у дијаспори и региону, као и медији у дијаспори. Друштвене мреже су важан део ове кампање“ – истакао је Аргно Гујон за интернет портал Огледало српско. 

Фото: Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији / Оглеадло српско

Имајући све наведено у виду Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону се укључила у информисање припадника српског народа пореклом из Федерација БиХ који се налазе у дијаспори да се јаве Канцеларији за стручну правну помоћ Републике Српске.

Јављање се може извршити путем следећих контаката:

Телефон: +387 55490940

Viber и WhatsApp: + 387 65 090-040

E-mail adresa: pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

Facebook i Instragam: @kancelarijezapravnupomoc

Контакти Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ:

E-mail: odborzazastitupravasrbaufbih@gmail.com  

Facebook: @srbiufederacijibih

Twitter: @OdborF

Аутор: Иван Илић
Фото: огледалосрпско.срб

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре