У фокусу

Компаније из Србије традиционално на Међународном сајму привреде у Мостару ​

Национални павиљон Србије, површине скоро 300 м2, окупиће на 25. Међународном сајму привреде у Мостару 26 наших компанија из различитих сектора привреде, које ће од 16. до 20. априла представити извозну понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире. Наш павиљон обићи ће председник Србије Александар Вучић који ће присуствовати свечаном отварању 25. Међународног сајма привреде у Мостару.

Учешће српских фирми на овој регионалној сајамској смотри организују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, а на сајму у Мостару излажу: ДАМАР КОНФИТ, ГАЛЕБ МЕТАЛ, ЖИТОПРОМЕТ-МЛИНПЕК, ДЕСТИЛЕРИЈА ПОРЕЧЈЕ, ЕСО ТРОН, АГРОДРОН, РЕСОР, ГРИН МАГНЕТИК, ГРАДИНА ЦИНК, АДОНИС, EUROCONS GROUP, ФЕМАН, ДПС КЛАС, МЕТАЛ-ФЛЕКС, ПИНК ЋЕВАБЏИНИЦЕ, МЛАДОСТ ЛЕСКОВАЦ, ТЕХНОМАРКЕТ, NATURAL SYSTEM, ХРАНА ПРОДУКТ, ЕР СРБИЈА, ВИНАРИЈА АЛЕКСИЋ, ФРИГЛО, ЗАДРУГА 100 ЖЕНА, МТМ СИРЕЛА, ЈЕЛА ЈАГОДИНА, МИЛШПЕД.

Реномирани излагачи из Србије запошљавају више од 5.600 радника, а у претходној години укупно су извезли робу и услуге у вредности већој од 160 милиона евра.

„Привредна комора Србије и РАС, 15. пут ове године организују наступ привредника на овој сајамској манифестацији. Привредну делегацију Србије чиниће, осим представника излагача и представници 40 малих и средњих предузећа и предузетника, из Расинског, Моравичког и Рашког оркуга, који ће посетити сајам и учествовати на пословним сусретима привредника. Велика је вест да је и наш национални авио превозник ЕР СРБИЈА после 33 године обновио директну линију између Београда и Мостара, која ће саобраћати три пута недељно почевши од данас, 15. априла 2024.године“, изјавио је Александар Радовановић, руководилац Центра за регионалну сарадњу Привредне коморе Србије.

Мостарски сајам привреде (www.mostar-fair.com/bs/sajam_g…) по броју излагача и посетилаца, најзначајнија је и највећа сајамска изложба у Босни и Херцеговини. Сајам је по профилу општи и на њему се традиционално представљају производи из металске, грађевинске, пољопривредне и прехрамбене, аутомобилске и других индустрија, као и сектор услуга, од банкарства до туризма.

У оквиру 25. међународног сајма привреде у Мостару биће одржани Међународни пословни сусрети 17. и 18. априла на којима уз подршку ПКС и Европске мреже предузетништва (ЕЕН) учествују привредници из Србије.

Према речима Катарине Момчиловић Матић, координаторке ЕЕН Србија, овај догађај је јединствена прилика за проналажење добављача, купаца и пословних партнера, а очекује се учешће великог броја привредника из различитих сектора.

Захваљујући онлајн платформи која се користи за регистрацију и заказивање састанака, учесницима се пружа прилика да на брз и једноставан начин прошире мрежу пословних контаката и унапред закажу састанке према сопственим потребама и интересима, што омогућава ефикасније повезивање са пословним партнерима.

Током трајања сајма, одржаће се и подсајамска манифестација – Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

У 2023. години спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине вредела је 2,99 милијарди евра. Извоз робе из Србије достигао је 1,96 милијарди евра, док је суфицит на српској страни 954,2 милиона евра. Најважнији производи које је Србија пласирала извозила на тржиште БиХ, у 2023. години били су: минерална горива, алкохолна и безалкохолна пића, машине и уређаји, пластика и производи од пластике, делови за друмска возила, гвожђе и челик, житарице.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре