У фокусу
Илустрација: www.spc.rs

САНУ: Представљена монографија о Светом краљу Милутину

У свечаној сали Српске академије наука и уметности у Београду, у склопу 210. трибине коју традиционално организује Библиотека САНУ, пред више од стотину гостију, 25. априла 2023. године приказана је књига Свети краљ Милутин – владар на раскршћу светова у издању Задужбине Светог манастира Хиландара из 2022. године.    

Књига о краљу Милутину је зборник монографског типа и настала је трудом шеснаест угледних стручњака и истраживача који су се одазвали позиву Задужбине Светог манастира Хиландара да што потпуније представе личност краља Стефана Другог Уроша Милутина поводом седам стотина година од његовог упокојења. Аутори овог до сада најпотунијег дела о краљу Милутину су: Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић-Душанић, Предраг Коматина, Небојша Порчић, Невен Исаиловић, Ивана Коматина, Милош Ивановић, Срђан Шаркић, Бранислав Тодић, Драган Војводић, Бојан Миљковић, Мирјана Живојиновић, Владимир Вукашиновић, Ирена Шпадијер, Даница Поповић и Љубомир Максимовић.

Књига садржи три разложне целине: о Милутину владару и изазовима времена, о краљевој владарској моћи и о владарској побожности.  О наведеним целинама и контекстима времена и простора око личности краља Милутина говорили су академици Мирјана Живојиновић и Миодраг Марковић, као и др Срђан Пириватрић. Издање су уредили су Срђан Пириватрић, Смиља Марјановић-Душанић и Даница Поповић. Књига је за сваку препоруку читаоцима који желе да сазнају нешто ново о Светом српском краљу, другом ктитору манастира Хиландара и ктитору четрдесет изграђених и обновљених цркава и манастира.

Приказу ове монографије у Српској академији наука и уметности присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ новобрдски и викар Патријарха српског г. Иларион.

Извор: www.spc.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре