У фокусу
Фото: Драган Кујунџић

Чадеж: 17 светских компанија тражи партнере у Србији

На 2.InterConnect регионалној конференцији која је данас почела у Београду учествује 17 светских компанија које су дошле у Србију само са једним циљем – да у нашој земљи направе посао, поручио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије на отварању „ИнтерКонекта“.

Чадеж је навео да је годишњи обрт компанија чији представници данас и сутра учествују и на Б2Б састанцима са српским привредницима, више од 30 милијарди евра.

„То су све велике компаније, попут thyssenkrupp Automotive, Roche Diagnostics, DBW, EAO, SAG Tubi, Skylotec, Plast-Met, које имају шта да понуде, а верујем и да наши привредници имају шта њима да пруже. Очекујемо нове уговоре и доста посла“, истакао је Чадеж.

Председник ПКС је рекао да компаније долазе из бројних земаља ЕУ, Немачке, Италије, Пољске и других, и да је реч о озбиљним купцима који траже добављаче из Србије и региона.

„Компаније које су дошле имају обрт већи од 30 милијарди евра и у питању су заиста озбиљни купци. Најважније је да наше компаније буду способне да улазе у ланце добављача јер правила која су усвојена у Немачкој, Закон о дју дилиџенсу и добавављачким ланцима, стављају пред компаније нове изазове и потребу да усвајају одређене стандарде“, објашњава Чадеж.

Како би помогли домаћим компанијама да се припреме и прилагоде новим законским решењима у Немaчкој, која се у наредном периоду очекују и на нивоу ЕУ, ПКС је покренула Responsible Business Hub ПКС, указао је Чадеж.

„Обучили смо људе који су били у Немачкој и ушли у детаље новог закона како би помогли нашим привредницима. Свако ко жели да извезе робу у Немачку и ЕУ треба да дође код нас у ПКС и добиће пуну подршку и информације како да испуни услове да би могао да послује на том тржишту јер је то један од великих изазова за нашу привреду тренутно, поготово за мала и средња предузећа“, рекао је Чадеж.

Фото: Драган Кујунџић / www.pk.rs

На дводневној конференцији у хотелу Метропол учествују представници 110 компанија и институција из Србије, као и гости из региона и ЕУ.

Брук Ајшам, директорка мисије УСАИД-а у Србији, изјавила је да српска предузећа имају огроман потенцијал за раст кроз проширену трговину.

„Посебно желимо да сарађујемо са малим и средњим предузећима из сектора машина и опреме у Србији како би и они остварили свој извозни потенцијал. Да би се то догодило, они морају да гледају даље од смањења трошкова производње и да се такмиче у областима као што су иновације, заштита животне средине и одрживо пословање“, истакла је Ајшам.

Матијас Лоидолд, директор компаније Convestenics и један од организатора конференције, каже да је договорено више од 200 Б2Б састанака српских и 17 европских компанија купаца који траже наше партнере добављаче и да очекује успешне резултате конференције и нове послове.

Регионална Б2Б конференција InterConnect, одржава се у Београду 26. и 27. априла, и представља јединствену прилику за представнике великих, средњих и малих предузећа из Србије и региона да се повежу са менаџерима светских компанија и сазнају све о најновијим трендовима, изазовима и решењима у области одрживости производних процеса и ланаца снабдевања и актуелним изазовима глобалне трговине и индустрије.

Извор: www.pks.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре