У фокусу
Фото: Емилија Јовановић

Ђедовић: Србија је одлучна да настави са усклађивањем свог правног оквира са регулативом ЕУ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић разговарала је данас са представницима Радног тела Савета ЕУ за проширење и државе које воде преговоре о приступању (COELA).

„Србија је одлучна да настави са усклађивањем свог правног оквира са регулативом ЕУ, на чему заједно са другим министарствима радимо кроз активности у оквиру Кластера 4 – Зелена агенда и одржива повезаност. У току је израда Интегрисаног националног плана за енергетику и климу којим ћемо дефинисати циљеве за ОИЕ, енергетску ефикасност и емисије гасова, који треба да буде усвојен током ове године и којим ћемо одредити наш пут енергетске транзиције и декарбонизације. Неопходно је да посебно водимо рачуна о праведности зелене транзиције, о финансијским и друштвеним последицама које транзиција доноси и да током процеса преласка на чистије изворе енергије збринемо запослене и локалне заједнице које се ослањају на угаљ. Кроз измене Закона о коришћењу ОИЕ омогућићемо већу усаглашеност са прописима ЕУ и створити услове за повећање производње енергије из обновљивих извора и њихову одрживу интеграцију у систем. Такође, интензивно радимо на преношењу пакета електроенергетских прописа у наше законодавство које треба да буде завршено до краја ове године”, рекла је Ђедовић.

Ђедовић је нагласила да је Србија на почетку великог инвестиционог циклуса у енергетски сектор и захвалила се на финансијској подршци ЕУ развоју преносне мреже и повезивању са суседима у електроенергетици, кроз пројекат Трансбалканског коридора, и диверсификацији снабдевања гасом, где ће захваљујући изградњи гасне интерконекције са Бугарском Србија добити могућност повезивања са другим изворима гаса и већу сигурност снабдевања овим енергентом.

„Захваљујући донацији ЕУ од 165 милиона евра, повећали смо број домаћинстава која могу добити попусте на електричну, топлотну енергију или гас. Тако сада више од 190.000 домаћинстава може да умањи своје рачуне, ако се пријаве за статус енергетски угроженог купца. Намера нам је да овај број повећавамо временом и кроз статус енергетски угроженог купца олакшамо грађанима борбу са енергетском кризом“.

На састанку је констатован и напредак у области сигурности снабдевања кроз повећање резерви нафте и нафтних деривата и изградњи нових складишних капацитета. Такође је било речи о извршеном раздвајању делатности и плановима за реформисање предузећа у сектору електроенергетике, као и о спровођењу реформи у гасном сектору на основу акционог плана који је усвојила Влада Србије.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре