У фокусу
Фото: Бобан Ристић

Чадеж: Добри резултати привреде али недостају кадрови и приступ финансирању

У протеклих годину дана привреда бележи низ позитивних резултата, од броја новооснованих компанија до финансијских показатеља, али као и претходних година, доступност финансирања и недостатак квалификованих кадрова оптерећују микро, мала и средња предузећа и компаније, изјавио је данас Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије (ПКС).

Чадеж је на представљању ‚‚Истраживање 1000 предузећа за 2023. годину“ у ПКС, истакао да је веома важно шта привреда из године у годину жели да каже кроз ову Анкету која је фокусирана на мала и средња предузећа. Истраживање су, иначе, у периоду октобар-новембар 2023. на узорку од 1047 предузећа и предузетника реализовали адвокатска кућа СОГ и агенција ИПСОС. Оно је саставни део пројекта Светске банке и Делегације Европске уније у Србији „ЕУ за боље пословно окружење – ЕУ4БЕ“, чији је циљ побољшање конкурентности српске привреде и приватног сектора.

„Можемо говорити о веома позитивним стварима које су се десиле у протеклих годину дана, као што је раст броја новонасталих компанија и предузетника. Посебно охрабрују све бољи финансијски резултати пословања привреде. Међутим, из године у годину се понављају неке ствари које могу да буду боље. Привредницима недостаје доступност финансија, а већина микро и малих предузећа највише се финансира из сопствених средстава, дакле, имају још увек проблем да дођу до финансијских производа, поготово у последњих годину дана када новац никада није био скупљи у задњих 15 до 20 година“, рекао је Чадеж.

Фото: Бобан Ристић

Председник ПКС истиче да је Анкета истакла тему која се понавља годинама, а то је недостатак квалификованих кадрова и радне снаге.

Каже да ресорна министарства прихватају иницијативе које долазе из привреде и да никада више иницијатива Влада Србије није прихватила као у претходној години, 74 прихваћене иницијативе из привреде, што према речима Чадежа потврђује да дијалог не само да постоји него је функционалан и ради за привреду.

„То потврђују и макроекономски подаци али и подаци предузећа. Морамо да радимо, и то се види из Анкете, на проналаску алтернативних видова финансирања и микрофинансирања, поготово за мала и средња предузећа. Много тога је урађено али имамо још доста посла“, поручио је Чадеж.

Каже да се кроз сарадњу са Министарством привреде припремају нови предлози за унапређење програма намењених подршци привредницима.

„Неки програми се годинама показују као веома добри, као што је подршка привреди за набавку опреме, а неки су компликованији него што би морали да буду и ту можемо доста тога да урадимо. Добро је да Министарство жели да чује и наше предлоге“, каже први човек ПКС.

Указује да ПКС протеклих осам година ради на увођењу привреде у образовни систем Србије кроз дуално образовање.

„Дошли смо у фазу када морамо да учинимо додатне кораке и прилагодимо неке законе како би што више времена ученици проводили у стручним школама, а да и компаније и ученици од тога имају корист. И ту имамо нове предлоге, чим се буде формирала нова влада“, рекао је Чадеж и подсетио да је проф. др Урсула Ренолд, водећи експерт за дуално образовање, прихватила предлог ПКС да преузме стратешко вођство над процесом јачег укључивања привреде Србије у образовање младих.

Фото: Бобан Ристић

Додаје да су достани изазови за привреду зелена транзиција и дигитална трансформација, и да је због тога ПКС основао Центар за одрживо пословање где привредници могу да добију савете и подршку када је у питању нова регулатива ЕУ за извознике и добављаче. Чадеж је зато позвао компаније да се пријаве на конференцију „ИнтерКонект“ (InterConnect 2024) која ће се одржати 17. и 18. априла у Београду, а намењена је спајању великих европских компанија са добављачима из наше земље.

Наводи да су привреди на располагању услуге Центра за дигиталну трансформацију (ЦДТ), кроз који је у протеклих шест година прошло више од 6.000 предузећа. Поручује да ПКС наставља са развојем нових услуга за дигитализацију пословања компанија, као што су BizChat, први дигитални асистент у региону и један од првих у Европи намењен пословној заједници и нова дигитална платформа „Иноверс“ за повезивање компанија, стартапа, научно-истраживачких институција и академске заједнице.

Једанаесто по реду „Истраживање 1000 предузећа за 2023. годину“ данас су у ПКС представили Министарство привреде и Републички секретаријат за јавне политике, заједно са Светском банком и Делегацијом Европске уније.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре