У фокусу
Ministri kulture Republike Srbije i Republike Srpske
Фото: Дарио Константиновић

Договорени заједнички пројекти Републике Србије и Републике Српске у области културе

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се данас у Бањалуци са министарком просвјете и културе Републике Српске Жељком Стојичић, са којом је договорила реализацију нових заједничких пројеката, међу којима и заједничко учешће у изградњи комплекса родне куће Филипа Вишњића у Доњој Трнови, код Угљевика.

На билатералном састанку у Бањалуци, одржаном у оквиру Самита Р. Српске и Републике Србије, Гојковић и Стојичић изразиле су задовољство досадашњом сарадњом, а добар пример је успешна реализација пројекта „Башта сљезове боје“, односно, ревитализацијa родне куће Бранка Ћопића у Хашанима и истакле да би било добро да се посета родној кући Ћопића уведе као обавезна за ученике у оквиру образовног програма.

Министарке су се сагласиле да ће приоритети у наредном периоду бити управо реализација пројекта „Музејски комплекс родне куће Филипа Вишњића“ у Доњој Трнови код Угљевика по истом моделу као што је и обновљена родна кућа Бранка Ћопића.

Сложиле су се да је посебно значајно јачање сарадње у области филмске уметности и осталог аудио-визуелног стваралаштва и договориле да у наредном периоду два министарства потпишу меморандум о сарадњи у овој области како би се олакшало спровођење политике двеју влада и подржали заједнички копродукцијски пројекти са темама од националног значаја.

Гојковић и Стојичић су констатовале да филмска уметност и аудио-визуелне делатности представљају једну од најзначајнијих грана, те су зато предложиле интензивирање сарадње, имајући у виду и подстицаје две владе у области филма и могућности да Србија и Република Српска понуде бројне добре локације страним инвеститорима.

Истакнут је и велики значај наставка одржавања манифестација „Дани Српске у Србији“ и „Дани Србије у Српској“ које су јединствена прилика да установе културе из Србије представе своја остварења и квалитетан културни програм публици у Републици Српској и обратно.

Такође, оцениле су да је од изузетног значаја и пројекат изградње Меморијалног центра „Доња Градина“ и констатовале да би то подстакло унапређење културе сећања, као важног дела националног и културног идентитета.

Фото: Дарио Константиновић

Гојковић и Стојичић су на састанку указале и на важност сарадње у оквиру пројекта  Престонице културе Србије, као и у области савременог стваралаштва те су се заложиле за оснаживање институционалне сарадње у свим областима културе и уметности и договориле учешће Србије на Mеђународном сајму књига у Бањалуци у септембру.

Током састанка, министарке културе су закључиле и да је у наредном периоду потребно усаглашавање и потписивање два билатерална уговора, односно Меморандума о сарадњи између Министарства културе Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске, као и Програма сарадње за период од две године, чиме ће сарадња бити подигнута на виши ниво и допринети бољој координацији заједничких активности.

Истичући значај заједничких активности и јачања сарадње, Гојковић и Стојичић су констататовале да установе културе из Србије и Републике Српске имају одличну сарадњу, а да програмске активности и заједничке манифестације сведоче о континуираном јединству српског народа у очувању своје традиције, културе и језика. Такође су закључиле да ће заједнички пројекти значајно допринети укупној сарадњи и јединству, посебно имајући у виду све изазове и да је наставак заједничког рада у интересу Републике Српске и Србије.

На састанку су указале и да је од претходне – 11. Заједничке седнице две Владе, одржане у мају 2021. године, реализован велики број пројеката и активности у области културе и да је то доказ унапређења већ постојеће успешне сарадње. Било је речи и о актуелним пројектима будући да се тренутно у Бањалуци реализује изложба „Модерност и нација“ поводом 150 година од рођења српске сликарке Надежде Петровић, док у Граду Чачку, првој престоници културе Србије, Требиње остварује низ програма, као главни партнерски град. Имајући у виду да постоји обострана посвећеност унапређењу сарадње, Министарство културе Републике Србије подржало је одржавање Фестивала медитеранског и европског филма Требиње.

Извор: Министарство културе

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре