У фокусу
Фото: Влада Републике Србије

Интензивира се сарадња у области науке, технолошког развоја и иновација

У оквиру посете Владе Републике Србије Републици Српској министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир примио је данас министарку науке, технолошког развоја и иновација др Јелену Беговић и министра информисања и телекомуникација др Михаила Јовановића. На састанку је разговарано о свим аспектима добре сарадње у области науке, технолошког развоја, иновација и информационо – комуникационих технологија Српске и Србије.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије др Јелена Беговић истакла је да је сарадња са Републиком Српском од изузетног значаја за Министарство науке технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије.

„Поносни смо што настављамо заједничке активности у оквиру пројекта „Такмичење за најбољу технолошку иновацију“ –  што ће додатно унапредити иновативну снагу наших истраживача. Такође, планирамо интензивирање сарадње у оквиру мреже научно-технолошких паркова, чиме ћемо створити плодно тло за развој нових технологија и пренос сарадње“, истакла је министарка др Беговић.

Она је додала да овај вид сарадње омогућава да заједно приступамо решавању изазова са којима се суочава савремено друштво и тако допринесемо бољој будућности за грађане који живе у Србији и Српској.

Министар др Жељко Будимир изразио је уверење да ће институционалне сарадње, како оне раније успостављене, тако и оне предстојеће користити унапређењу заједничког научно-технолошког и иновацијског простора.

Фото: Влада Републике Србије

„Истакли смо низ важних тема у оквиру сарадње научноистраживачког рада, размјене драгоцјених искустава у реализацији значајних пројеката попут Научно-технолошког парка у Бањој Луци, што ће бити крупан корак не само на пољу научнотехнолошког развоја већ и на пољу останка младих научника и стручњака у нашој земљи. Интензивираћемо сарадњу у оквиру научне публицистике, али и наставити традицију одржавања „Такмичења за најбољу технолошку иновацију“, најдугорочнију заједничку активност између Српске и Србије“, рекао је министар др Жељко Будимир, те додао да се настављају активности везане и за рад „Андрићевог института“.

Др Министар Јовановић истакао је да поред тога што са Републиком Српском негујемо не само одличне пријатељске и билатералне, већ и братске односе, важно је да јачамо и унапређујемо нашу сарадњу и у области информационо – комуникационих технологија. „Спремни смо да стечено искуство и знање у области дигитализације и развоја услуга и инфраструктуре електронске управе поделимо са колегама из Републике Српске у циљу побољшања живота свих наших грађана и даљег раста привреде“, рекао је министар информисања и телекомуникација Владе Србије Михаило Јовановић.

Извор: Министарство науке, технолошког развоја и иновација

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре