У фокусу
Фото: ПР Просвјета Аустрија

Други Семинар наставника Просвјетиних допунских школа у Аустрији

У Салцбургу, 4. марта 2023. у простору Културног павиљона Лиферинг одржан је други Семинар наставног кадра Просвјетиних српских допунских школа у Аустрији. Семинар је припремио и водио оснивач и руководилац Просвјетиних школа, проф. Срђан Мијалковић са тимом Просвјете, а његовом позиву се одазвао готово цео тим наставника и педагога српских школа, са територије целе Аустрије.

Осим из Беча и „домаћих“ из Салцбурга, наставнички кадар пристигао је и из Линца, Граца, Велса, Гмундена, Браунауа, Винерхојштата,  Штајера и Енса, Куфштајна и Брегенца, Фелдкирха,  Инсбрука, Фигена, као и из школа у оснивању у Шпиталу, Филаху, Клагенфурту и Салфелдену.

Семинар је отворио проф. Срђан Мијалковић речима захвалности упућеним свим присутнима, те је истакао да су напори који улажу сви наставници и чланови тима Просвјете да Мрежа допунских школа српског језика у Аустрији заживи и опстане, од историјског значаја за целокупну српску заједницу у Аустрији али и у матици.

Након уводног обраћања г.  Мијалковића, сви присутни наставници су представили себе и школе у којима предају. На задовољство свих, присутнима су се обратили и благајници Срђан Ракић и Александра Ковачевић, као и програмер Бранко Тодоровић, чланови Просвјетиног тима. Окупљени на семинару су тако добили јаснији увид у целокупан систем функционисања Просвјете, те колико је рада и труда до сада уложено да би се Просвјета у Аустрији одржала, а потом и даље развијала, са посебном пажњом на оснивање и развој Просвјетиних школа у Аустрији.

Након представљања и  међусобног упознавања семинар је увеличан поздравом и обраћањем оца Драгана Ерића, старешине Храма Покрова Пресвете Богородице у Салцбургу, који је топло примљен од свих присутних.

Фото: ПР Просвјета Аустрија

У оквиру Семинара одржано је и стручно предавање које је припремила  колегиница из Србије Милана Ракић, мастер професор језика и књижевности. Она је у периоду од 2015. до 2020. године, од стране Министарства просвете Републике Србије, била делегирана да обавља образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству. Предавала је у допунским школама у немачкој Савезној Покрајини Баден-Виртемберг, а затим и у Берлину.  Тема стручног предавања била је „Методички приступи настави српског језика као матерњег у иностранству – Рад са мешовитим групама“

Милана Ракић је у предавању  истакла да је одржавање наставе и предавања матерњег језика посао од националног значаја, без обзира на то у којој држави се обавља. Своја искуства, је како је навела, највећим делом стекла у раду у школама српског језика у Немачкој. Учесници семинара су имали прилику да у току излагања госпође Ракић стекну увид у један иновативан и комплексан метод рада са ученицима, који је представљен кроз неколико добрих примера праксе обраде наставних јединица које обједињују наставне предмете. Велики аплауз присутних и жива дискусија показали су да је предавање било врло успешно.

За крај је организована  подела уџбеника донираних од стране Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону,  на општу радост и изразе дубоке захвалности свих наставника, којима ће ови уџбеници помоћи да своје ученике мотивишу да још преданије упознају свој језик и културу.

У завршној речи, Срђан Мијалковић је срдачно похвалио досадашње и будуће напоре свих наставница и наставника, подсетио да су Просвјетине српске школе важне пре свега због наше деце, али и зато што функционишу у целој Аустрији и показују да слога, мудрост и напоран рад доносе добре плодове и да је то најбољи пример за све Србе у овој земљи да је могуће бити јединствен и мењати ствари на боље и у заједничку корист. Најавио је и прославу десетогодишњице од оснивања првих школа, на јесен. Захвалио је и домаћинима из Салцбурга г. Милану Драгићу и г. Миодрагу Здравковићу на сјајном дочеку и домаћинству, као и амасадору Србије у Аустрији г. Небојши Родићу на помоћи, а посебно владици Андреју и свештенству из целе Аустрије на великој подршци и сарадњи. 

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре