У фокусу
djordje milicevic IV sednica odbora
Фото: instagram/djmilicevic

МИЛИЋЕВИЋ: Срби у Северној Македонији су мост између наше две земље

Одбор за дијаспору и Србе у региону одржао је 1. марта 2023. године четврту седницу, на којој су размотрени положај и перспективе Срба у Републици Северној Македонији.

Министар без портфеља, задужен да предлаже мере и учествује у координацији активности у области односа Републике Србије с дијаспором Ђорђе Милићевић истакао је да су односи Србије и Северне Македоније на свом историјском максимуму, а да су Срби у Северној Македонији мост између наше две земље. Навео је да регионална иницијатива „Отворени Балкан“, као платформа за развој регионалних односа, додатно оснажује наше везе и односе са сународницима у Северној Македонији.

Милићевић се осврнуо и на пројекте који се спроводе, заједно са Министарством просвете, у циљу неговања и очувања српског језика у Свереној Македонији.

Фото: instagram/djmilicevic

Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону указала је на програм сарадње у области образовања између Србије и Северне Македоније, која се базира на потписаном билатералном споразуму. Навела је и да у Северној Македонији постоје три основне школе које одржавају наставу на српском језику, као и да постоји програм факултативне наставе српског језика. Ипак, највећи проблем представља немогућност у остваривању континуитета у образовању на српском језику, недостатак наставног материјала, као и недостатак стипендија за наше ученике и студенте, навела је Милатовић Поповић и додала да у Скопљу, где има највише Срба, нема могућности похађања наставе на српском језику.

Седници су присуствовали и представници српске заједнице и удружења у Северној Македонији: председник ДПСМ и посланик Собрања Републике Северне Македоније Иван Стоилковић; председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска; уредник портала “Срби.мк” Мирослав Тричковић, председник Заједнице Срба у Македонији, Битољ Зоран Жугић, представник Српске заједнице у Македонији, Тетово Примислав Станојевић, председник КУД “Српски Вез”, Куманово Далибор Китановић и представница Удружења за неговање националних, верских и културних традиција Срба – Српски културни центар Скопље Василка Китановић

Они су говорили о својим активностима унутар области којима се баве, као и о изазовима и могућностима за унапређење положаја Срба и  очувања језика и националног идентита у Срба у Северној Македонији. 

У наставку седнице, чланови Одбора су информисани о активностима између две седнице заменика председника Одбора Милимира Вујадиновића, као представника Одбора за дијаспору и Србима у региону.

Извор: www.parlament.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре