У фокусу

Душко Ћутило: „ЗАЈЕДНО ЗА КРАЈИНУ“

Од идеје до реализације, дуг је пут. У разговору са Душком Ћутилом покушали смо да сазнамо нешто више о Фондацији „Завичајност“, шта је мисија и визија ове Фондације али и о хуманитарној акацији „ЗАЈЕДНО ЗА КРАЈИНУ“.

Да ли нам можете рећи нешто више о Фондацији „Завичајност“?

Фондација „Завичајност“ је настала као последица жеље да кроз једну организацију која ће се бавити хуманитарним радом, помогнемо нашем народу који је социјално угрожен, како у Србији, тако и у земљама у окружењу. То је негде и основни мотив и циљ покретања ове Фондације. Са друге стране, планирамо да покренемо бројне пројекте који ће се фокусирати и на рад са децом и младима, јер сматрам да је то можда и најзначајнија мисија свакога од нас, да младим нараштајима промовишемо праве вредности, а то су породица, традиција, солидарност, патриотизам и све оно што нас је кроз богату и дугу историју красило и издвајало.

Завичајност је саставни део идентитета и најчистије осећање припадности.

Душко Ћутило, оснивач Фондације „Завичајност“

Завичај је мерна јединица за љубав, понос и сврставање, нешто што нас оличава, издваја и препоручује па је самим тим и завичајност саставни део идентитета и најчистије осећање припадности. То је разлог због којег смо Фондацији дали управо тај назив који има велику тежину и посебно место у срцу сваког човека.

Душко Ћутило, оснивач Фондације „Завичајност“ / Фото: приватна архива, Душко Ћутило

Како се дошло на идеју да се оснује Фондација?

Сама идеја о значају и потреби постојања једне овакве Фондације потекла је из Савеза крајишких удружења у Новом Саду, чији сам један од оснивача, а ова организација која је основана 2016. године и данас броји преко 20 удружења, на прави начин представља мост и везу нашег народа са обе стране Дрине.

Будући да је Фондација тек основана, какви су планови за 2024. годину?

Прва активност наше Фондације је хуманитарна акација „ЗАЈЕДНО ЗА КРАЈИНУ“ која има за циљ помоћ становништву Босанске Крајине, првенствено народу на простору који покрива Епархија бихаћко-петровачка у Федерацији Босне и Херцеговине. Ову хуманитарну акцију покрећемо са благословом Његовог Преосвештенсва Епископа бихаћко-петровачког г. Сергија, тако да ћемо је и реализовати у сарадњи са Српском Православном Црквом и нама сродним и пријатељским организацијама са ових простора.

Покретањем овог пројекта желимо да окупимо институције, удружења и појединце из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ али и из целог региона и дијаспоре око једне хумане идеје, а помоћ коју прикупимо биће усмерена на простор Епархије бихаћко-петровачке, а ова хуманитарна акција ће трајати до краја 2024.године.

Говорили сте о вашој првој хуманитарној акацији „ЗАЈЕДНО ЗА КРАЈИНУ“, да ли имате подршку институција Републике Србије и Републике Српске?

Институције Републике Србије и Републике Српске су на прави начин препознале и подржале ову хуманитарну акцију, што је веома значајно и говори о опредељењу свих да будемо подршка нашем народу са тих простора.

На састанку који је одржан са председником Републике Српске Милорадом Додиком, а на којем су биле присутне делегације Савеза крајишких удружења из Новог Сада и Савеза српских удружења „Завичај“ из Бања Луке, разговарало се и о активностима и циљевима хуманитарне акције „Заједно за Крајину“. У наредним данима очекујем и бројне састанке у Републици Србији како би наше идеје и активности добиле што већу подршку. Важно је напоменути да је до сада иницијативу за покретање ове хуманитарне акције дало преко 40 завичајних и сродних удружења из Србије и Републике Српске, а то овој акцији даје посебан печат, јер су управо та завичајна удружења кроз своје активности присутна на простору Крајине и заједничким снагама можемо увек више да урадимо и да на конкретан начин покажемо заједништво и снагу.

Фото: приватна архива, Душко Ћутило

У име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, оснивача интернет медија и најчитанијег портала дијаспоре „Огледало српско“ желимо вам успешан почетак рада Фондације и надамо се да ћете у годинама пред нама остварити циљеве због којих је Фондација „Завичајност” основана.

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Џудо клуб Црвена Звезда на путу шампиона

Међународне спортске манифестације су идеална прилика да се српски спорт, клубови, спортски радници и спортисти …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре