У фокусу

Гујон на „Свесрпском дечјем сабору“: Децо, ви сте мост између Србије и светa

У Дечjем културном центру Београд одржан je свечани концерт у оквиру фестивала деце и младих из региона, диjаспоре и Србиjе – „Свесрпски дечjи сабор“, током коjег су деца и млади из расеjања боравили у српскоj престоници како би упознали своjу земљу порекла и њене културне тековине. Kонцерт је отворио директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон који се деци обратио са „Добродошли у свој Београд, добродошли у Србију, добродошли кући“.

„Где год има Срба, где год неко говори српски, где год неко носи у себи српску културу, представља све нас. Свако дете које има све то у себи је мост између Србије и света. Свако од вас ствара те мале мостове. Није лако кад се у школи прича други језик, кад идете на фудбал, балет, било где, где се не говори ваш матерњи језик. Зато је битно да и ми овде у Србији чувамо српски језик и негујемо прелепо ћирилично писмо. То нам је свима дато да преносимо даље и негујемо за будуће генерације“, истакао је Гујон.

Гујон је навео да ће деца током манифестације имати прилику да се друже са својим вршњацима из Београда и стекну нова пријатељства.

„Можда ће се из тог дружења родити и пријатељство што је најбитније у животу и у то ћете се, сигуран сам, уверити у будућности – да пријатељство које се рађа у детињству траје дуго“, рекао је Гујон.

Смештени у домовима своjих вршњака из Београда, деца су имала прилику да упознаjу Србиjу и њену историjу и културу кроз богат културно-уметнички програм, који је осмислио Дечjи културни центар Београд уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

На „Свесрпском дечјем сабору“, од 26. до 29. маја, учествовала су деца из Немачке, Румуније, Хрватске и Словеније, а домаћини су им били ученици Основне школе „Старина Новак“. У Београду су били чланови Немачко-српског друштва из Франкуфрта на Мајни, ученици Теоретске гимназије „Доситеј Обрадовић“ из Темишвара, чланови Вуковарског певачког друштва „Јаворчићи“ и Академског културно-уметничког друштва KОЛО – Цхириландија из Kопра.

Извор/фото: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Момировић: Борићемо се да заштитимо наше интересе, борићемо се да повежемо тржишта у региону

Министар трговине Томислав Момировић, данас у Новом Саду, учествовао је на Регионалној конференцији „Један регион – …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре