У фокусу
Фото: ww.dijaspora.gov.rs

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Студенти су израдили заставу величине од 25 метара и симболичним снимком данас у Студентским граду послали поруку целој нацији да је брига о идентитету и националним симболима важна.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Арно Гујон обишао је студенте и обратио им се поводом данашњег обележавања Дана јединства, слободе и националне заставе.

„15. септембра 1918. године догодила се важна ствар како за Србију, тако и за целу Европу, а то је пробој Солунског фронта у коме су учествовали сви Срби из Србије, Македоније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине али и из наше дијаспоре који су дошли да ратују за своју отаџбину не очекујући ништа заузврат“, рекао је на почетку свог говора директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

„Хвала студентима Универзитета у Београду на топлом дочеку у прелепом Студењаку окићеном тробојкама! Драго ми је што је традиција Дана националне заставе, која постоји у многим државама света, од Америке до Русије, званично оживела у Србији и Републици Српској. Народна застава је један од најмоћнијих симбола који постоје јер оличава постојање једног народа окупљеног око свог језика, културе и вере. Истицањем те заставе шаљемо поруку мира и јединства, како нама самима тако и другима.“ – нагласио је директор Гујон.

Председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић рекла је да је организација у разговору са студентима одлучила да Дан јединства, слободе и националне заставе обележи истицањем тробојке у свим универзитетским градовима у Србији.

„Сматрам да је порука коју млади шаљу јако важна јер потврђује да је младима стало до наше државе и наших националних симбола“, додала је.

„Велико нам је задовољство што ћемо традиционално обележити Дан српског јединства, слободе и националне заставе када се обележава годишњица пробоја Солунског фронта у Првом светском рату. Поносни смо што, заједно са свим нашим студентима у највећем студентском граду на Балкану, али и у другим домовима у склопу Студентског центра, увек обележимо националне празнике који су од великог значаја за јачање идентитета, развој културних вредности и националне припадности код младих“, истакао је директор Установе Студентски центар „Београд“ Горан Минић.

Дођај су организовали ЦЕРОБ, СКОНУС и Установа Студентски центар Београд.

Извор: www.dijaspora.gov.rs
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре