У фокусу

Гујон: Срби у Мађарској чувају клицу аутентичности

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон боравио је у Мађарској где је 4. новембра учествовао на Међународној конференцији посвећеној заштити и промоцији вредности националних мањина одржаној у Будимпешти.

„Највећи српски музеј ван Србије налази се у Мађарској. Сваки предмет ове вредне колекције није само наслеђе Срба из Мађарске већ део богатог и разноликог културног наслеђа ове земље. Само нас овакви заједнички пројекти чине делом аутентичне Европе. Европе која чува своје традиције. Европе која се поноси својом културом и историјом. У промовисању такве Европе, треба да радимо заједно.“

Гујон је посетио српску школу „Никола Тесла“ у Будимпешти, за коју је рекао да за Србе представља више од образовне установе.

„Срби воле да кажу да, ако је корен добар и дрво ће бити здраво. Посетио сам многе школе широм света, али нигде нисам видео толико чврст и здрав корен као у српској школи „Никола Тесла“ у Будимпешти. То је једна велика породица у којој се чува клица српске аутентичности из које изничу млади образовани људи дубоко укорењени у свом српском идентитету. Захваљујући директорки Јованки, нашим професорима и ученицима, данас у главном граду Мађарске имамо институцију која може да послужи као добар пример како треба да изгледа модерна српска школа у свету“, рекао је Гујон.

Он се састао са представницима Српске самоуправе у Мађарској и амбасадором Србије Иваном Тодоровим, епископом будимским Лукијаном и обишао ужи центар Сентандреје.

„Србију сам први пут упознао давне 2005. са Србима на Косову и Метохији. Данас, 17 година касније, имао сам прилику да се упознам са богатим културним наслеђем косовско-метохијских Срба који су под Арсенијем Чарнојевићем дошли у Сентандреју давне 1690 године. Епископ будимски господин Лукијан је увек добар домаћин и неко од кога сам научио много о историји Срба са ових простора“, рекао је Гујон.

Извор: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре