У фокусу

У Љубљани представљени инвестициони потенцијали српских општина

На манифестацији одржаној у Привредној комори Словеније 3. новембра 2021. године, представници пет локалних самоуправа из Србије представили су инвестиционе потенцијале словеначким привредницима заинтересованим за улагање и пословање у Србији. Скуп је организовао Србско – словенски пословни клуб у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Господарском зборницом Словеније, а словеначким компанијама потенцијале су представиле колеге из Ужица, Србобрана, Владимираца, Крупња и Гаџиног Хана. Скуп је подржала и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Учесницима скупа обратили су се почасни конзул Републике Србије у Словенији Томаж Кавчич, који као кључну предност video контакт и мост између Истока и Запада, као и економску стабилност Србије, затим саветник амбасаде Републике Србије Горан Марковић и саветник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Владимир Котуровић. Скупу је присуствовао и конзул амбасаде Републике Србије Милинко Шпиц.

Ове године Србију очекује привредни раст од седам одсто, а чињеница да је прошле године у нашу земљу привучено 69 одсто свих инвестиција у регион Западног Балкана, Србију ставља на прво место у привлачењу страних инвестиција у региону. Према званичним подацима, у Србији је активно око 400 словеначких пословних инвеститора, а укупна вредност њихових инвестиција прелази милијарду евра.

На скупу је оцењено да је систем подстицаја и субвенција у Србији промишљен, да је изградња саобраћајне и друге инфраструктуре брза и обимна, а истиче се да ће главна конкурентска предност у будућности бити приступ и доступност одговарајуће квалификоване радне снаге, што захтева улагање у образовање.

Извор: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре