У фокусу
Фото: Министарство одбране

Министар Вучевић на Свечаној академији у част војводе Живојина Мишића

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је Свечаној академији у част војводе Живојина Мишића, која је у оквиру културно-историјске манифестације „Мишићеви дани“ одржана јуче у Струганику – родном селу славног војсковође.

Министру Вучевићу, том приликом, у знак захвалности за лични допринос и подршку коју Министарство одбране и Војска Србије пружају Oпштини Мионица, уручена је Плакета „Војвода Живојин Мишић“. Плакету је министру одбране уручио председник Општине Мионица Бобан Јанковић.

Фото: Министарство одбране

Обраћајући се присутнима, министар одбране говорио је о Живојину Мишићу као „једној од најмаркантнијих личности у нашој историји“ и истакао да на помен његовог имена сви Срби осете понос и цело српство се радује.

 – По мери ратничког генија, сврставамо га одмах уз Карађорђа. А према доприносу националној слави, он припада оном низу националних величина који почиње са Николом Теслом, Михајлом Пупином и Милутином Миланковићем. Оно што им је заједничко јесу висина духа, дубина талента, моћ стваралаштва, истрајност у раду, високо постављен систем вредности и, изнад свега, родољубље. Занимљиво је да су сви побројани српски великани потекли из релативно малих места – Карађорђе је рођен Вишевцу, Тесла у Смиљану, Пупин у Идвору, Миланковић у Даљу, а Мишић овде у Струганику, у недрима ваљевских планина, на којима ће захваљујући свом таленту, официрској спреми и знању, заједно са својим официрима, подофицирима и војницима исписати златне странице српске и светске војне историје – рекао је министар Вучевић.

Како је истакао, Добрица Ћосић кроз речи једног од јунака „Времена зла” за Мишића каже да је „Наполеон Првог светског рата”.

– Био је то, нема сумње, начин да се ода признање војводи Мишићу, поређењем са једним од најпознатијих војсковођа света. Ипак, Наполеон је своју славу стекао на челу војске једне од највећих европских држава, стварајући царство, а пак Мишић у ратовима против трију царевина – Турског, Бугарског и Аустроугарског и само је бранио своје. И није устукнуо, него је напредовао и јуришао. И против јачих и против већих и моћнијих. Веровао је у снагу свог народа и величину своје отаџбине, а јуришао је са својом војском на коју је гледао као на своје другове, браћу и синове – нагласио је министар Вучевић.

Фото: Министарство одбране

Према његовим речима, војвода Мишић је неспорно био талентован војсковођа, чврстог карактера, високо је уздигао част, поштење и достојанство као врхунска мерила и оријентире сопственог живота дајући својим животом пример официрском кору какав треба да буде.

– Сматрао је чврстину карактера кодексом официрске части, а за безкарактерност је говорио да је то: “онај опаки црв који својом мађиском снагом уништава и најелементарније принципе војничког живота”. Личну и моралну храброст сведочио је својим животом, понајвише током Колубарске битке, доносећи командантску одлуку која је решила и исход целе, те славне, рекао бих утакмице за живот нашег народа и наше државе. Одлука коју доноси командант, која ће гурнути хиљаде војника у љуту борбу са вером да ће непријатељ бити потучен, а земља одбрањена, и са ризком да ће се догодити супротно, са собом носи велики терет, сачињен од живота војника, сјаја оружја сопствене војске, судбине државе, части властитог имена и историјског памћења. Многе су се личности повијале под оваквим теретом, а Мишића је његова одлука винула до чина војводства и у историју. И то јесте разлика која одваја велике људе и разликује их од других. Преузимање одговорности онда када је најтеже – поручио је министар Вучевић.

Министар Вучевић је подсетио и на чувено наређење о повлачењу српске војске које ће бити кључно у победи на Колубари – “Нећу у овом часу никога да слушам када радим посао за који сносим одговорност. Наредио сам повлачење и остајем при томе. Дајте команду коме хоћете, али док сам ја ту има да буде како ја мислим да је најбоље за ову земљу.”

Фото: Министарство одбране

– У његовој личности и војној доктрини и у његовом схватању националне части и вере, у Србију повлачење је могло бити само зарад предаха и прикупљања снаге за коначни и одлучни удар. Трећег децембра 1914. године уз победнички хук српских хаубица, војницима је у срцу и души одјекивало Жућино наређење: „Са пуном вољом и вером у Бога, напред јунаци!“ – нагласио је министар Вучевић додајући да су се у војводи Мишићу срећно спојиле најбоље особине нашег народа.

Заузврат, истакао је министар Вучевић, војвода Мишић је сав тај срећан спој, најбољи могући спој наших особина, врлина, ставио на располагање држави и војсци за одбрану слободе народа из ког је поникао.

– За ударце које је примао, Мишић својој отаџбини никада није узвратио ничим осим ревносним родољубљем. За дарове које је од ње примао, узвраћао је једнако, ревносним родољубљем. Тим својим трпљењем он нам је показао како се живи за државу и народ остајући уз све почасти које је у животу примио само верни син своје Србије – поручио је министар одбране.

Према његовим речима, „Мишићеви дани“ су прилика да се у том крају продуби поверење у војну, одбрамбену способност Србије, у спремност наше Војске да изврши своје уставом одређене мисије и задатке, али и поверење у савестан и одговоран рад Министарства одбране.

– Мишић нам је у том погледу указао пут којим треба да идемо. Он није само наш учитељ ратне вештине и стратегије. Он је отац и учитељ поштења и достојанства нашег официра и човека. Он је пример безрезервне љубави према отаџбини и роду српском. Он је инспирација и путоказ. Обавезујемо се пред нашим војводом да ћемо делати и градити систем онако како је он подучавао свој српски род. Хвала Богу што нам је подарио овог верног сина свог српског рода и порода. Нека ти је вечна слава и хвала бесмртни војводо наш – рекао је министар одбране и захвалио Општини Мионица на традиционалним наградама које уручује најбољим официрима и на томе што прати развој војних наука и резултате рада и школовања наших официра.

Овогодишњи добитници Златне плакете „Војвода Живојин Мишић“, која се традиционално додељује истакнутим припадницима Војске Србије, су начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић и најуспешнији полазник 66. класе Генералштабног усавршавања потпуковник Зоран Каравидић.

Бобан Јанковић, председник општине Мионица / Фото: Министарство одбарне

Председник Општине Мионица Бобан Јанковић захвалио је министру Вучевићу на присуству вечерашњој свечаној академији, испред родне куће Живојина Мишића, на дан његовог рођења и Дана општине Мионица.

–  Говорити о човеку који је златним словима исписао странице српске историје и ушао у војне књиге широм света, посебна је част. Живојин Мишић је поникао из народа, делећи његову судбину и у рату и у миру. Он, који је рођен као 13. дете у сељачкој породици уселио се у душу српског рода и смештен је у легенду, незаборав и трајање докле год нас има. Војвода Мишић није дао на Србина, није дао на Србију, Мишић је добро знао да је живот стално смењивање успона и падова. Волео је свој крај и свој завичај и увек је то истицао – нагласио је Јанковић.

Богат културно-уметнички програм свечане академије употпунио је и наступ Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Фото: Министарство одбарне

Свечаној академији присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве и локалне самоуправе.

Манифестација „Мишићеви дани“  организује се у част славног српског војводе Живојина Мишића, родом из мионичког села Струганик. Мионица с поносом већ 27 година брижљиво негује „Мишићеве дане“, најпознатију манифестацију у Колубарском округу.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре