У фокусу
Фото: PrintScreen / mduls.gov.rs

Реформа јавне управе: Грађани већ шест година нису курири администрације

Министарство државне управе и локалне самоуправе као национални координатор реформе јавне управе у Србији, у сарадњи са другим релевантним институцијама, обележава шест година од покретања чувеног е-ЗУП-а, првог софтвера за размену података и електронских докумената између органа управе.

Некадашњи е-ЗУП, успостављен у јуну 2017. године на основу Закона о општем управном поступку, а данас познат под називом „информациони систем за размену података“, остао је симбол успеха реформе и покретач развоја електронске управе. Његовим увођењем, само прве године, грађанима је уштеђено 500.000 сати чекања на шалтерима, док је држава тада уштедела око 20 милиона динара на штампању и издавању папира. Систем је почео као е-ЗУП, а данас у свом ширем опсегу представља Сервисну магистралу органа (СМО).

Фото: MDULS

За шест година јавна управа је брзом комуникацијом преко Сервисне магистрале органа разменила више од 170 милиона података, олакшавајући тако грађанима живот, а привреди пословање. Сервисна магистрала органа је „електронски поштар“ који већ шест година ефикасно шаље документе између органа јавне управе и тако спречава да грађани буду курири администрације.

Додатно, захваљујући спроведеној реформи јавне управе, а пре свега, развоју електронске управе, грађани су од органа јавне управе примили три милиона електронских решења, односно аката у своје еСандуче. Такође, оснажени услугом „Плати“ на Порталу еУправa, грађани десет милиона пута нису морали да иду у банку или пошту да плате таксе за услуге МУП-а или порез на промет возила. Све то обавили су онлајн платним картицама, односно електронским или мобилним банкарством. Услуга „Плати‟ део је система еПлаћање+ преко ког се могу платити и друге административне таксе.

Фото: MDULS

Један од примера успешно спроведене реформе јесте поступак уписа детета у основну школу. Некада су грађани морали бар четири пута да оду до неког од шалтера и узму извод из матичне књиге рођених, уверење о похађању припремног предшколског програма, доказ о здравственом прегледу детета, доказ о пребивалишту родитеља или другог законског заступника. Захваљујући информационом систему еУпис, данас родитељи приликом уписа детета у основну школу не достављају ниједан документ у папирном облику. Школа по службеној дужности, електронским путем, прибавља све преко СМО.

Фтот: MDULS

Такође, куповина стана или друге некретнине раније је изискивала бар пет одлазака на шалтер да би се прибавила пореска пријава, потврда која доказује власништво над некретнином и то да некретнина није под неком врстом терета, те уговор о куповини некретнине, доказ о власништву над некретнином и доказ о брачном статусу. Грађани који намеравају да купе некретнину, важно је да знају, да се све то сада ради аутоматски, електронским путем. Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије у сарадњи са свим органима управе, а уз подршку Европске уније, наставиће да ради на реформи јавне управе у циљу остваривања задате визије – изградње „Управе по мери свих нас“.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре