У фокусу
Milos Vucevic
Фото: Министарство одбране

Министар Вучевић открио споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи

Министар одбране Милош Вучевић открио је данас споменик палим борцима у ратовима деведесетих у Бачкој Тополи, у касарни „Бачка“. Министар Вучевић споменик је открио заједно са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем и председницом Скупштине Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца и супругом погинулог борца Верицом Калуђеровић.

Фото: Министарство одбране

Министар Вучевић, обраћајући се окупљенима, истакао је да осим чињенице да сви јунаци који су уклесани на споменику имају везу – породичну, адресу становања, место рођења или коначну кућу на територији Бачке Тополе, без обзира да ли су Срби или Мађари, које су били животне доби, да ли су православне или римокатоличке вероисповести, да ли су верујући или неверујући – постоји још нешто што их спаја и данас када им клањамо и одајемо пошту, а то је да су они испунили своју реч.

– Они су нашој држави, без обзира како се звала, да ли је то тада била Југославија, а данас Србија, дали заклетву да ће да је бране, без обзира ко је напада, каква опасност прети, без обзира колика је сила ударила на њих. И сви они који су животе дали јесу одржали реч и заслужују у најмању руку поштовање и овај вид признања. Нажалост, тај сурови застор заборава, који историјски неретко краси наш народ, пао је и на њихова имена, па смо имали више деценија да их нико није спомињао, да је било непријатно да се прича о томе и да када споменемо наше хероје и јунаке онда ми иритирамо ове који су их убили. Ваљда треба да се стидимо пред убицама, пред онима који су пуцали на њих и испаљивали ракете – истакао је министар Вучевић.

Он је нагласио да је, нажалост, тај застор заборава покрио и прекрио њихово јунаштво и њихова дела склонио од очију јавности.

– Они који су то сачували, који нису дали да то буде заувек и да истина дочека светло дана јесу њихове породице и њихови пријатељи. А од скоро и држава Србија је смогла снаге да каже и назове ствари онако како треба, да ода пошту својим јунацима, херојима, да захвалимо свима онима који су бранили државу без обзира када и где. Да не правимо разлике да ли је неко војевао и бранио државу, испунио речи заклетве 1990, 1991. или 1998, 1999. године. Сви су бранили своју државу и свој род – рекао је министар Вучевић.

Министар Вучевић је посебну захвалност, овом приликом, упутио министру Селаковићу за све што је урадио на пољу културе сећања.

– Када смо кренули у посао у овој Влади, којој за који дан истиче мандат, рекао сам да, познајући вас, управо на овом пољу можете да дате много тога и били сте довољно храбри и способни да примите људе и чујете људе. Породице погинулих, удружења, ратни ветерани, борци, они су вам били они знакови покрај пута који су вас водили туда куда је требало и куда сви треба да идемо и надам се да ћете бити посвећени том послу и у наредном периоду – нагласио је министар Вућевић.

Фото: Министарство одбране

Обраћајући се породицама погинулих, ратним војним инвалидима, ратним ветеранима и борцима, министар Вучевић је упутио извињење, али и изразио захвалност.

– Уз извињење што је држава ћутала много година, још једно велико хвала на свему што сте чинили. Нека је вечна слава и помен нашим херојима, нека им господ Бог опрости сваки вољни и невољни грех. И нек им подари рајско насеље, а убицама и зликовцима само једно можемо да поручимо – нити заборављамо, нити праштамо. А Бог нек вам суди. Живели наши хероји, живела наша јуначка војска и живела Србија! – поручио је министар Вучевић на крају обраћања.

Министар Селаковић рекао је да су му задовољство и част да су, после свега неколико месеци од дана у коме су положили камен темељац за овај споменик, доживели тренутак његовог освећења и откривања. Овај споменик је, каже министар Селаковић, посвећен људима који су имали велико срце и били пуни љубави према својим ближњима и према својој отаџбини.

Фото: Министарство одбране

– Људи чија су имена уклесана на овом споменику су они који су величину своје љубави према отаџбини, своме роду, својим ближњима доказали својом жртвом. Оном највећом. Овим данашњим чином ми њихова имена још једном потврдно уписујемо у вечност да се никада не забораве, да се никада не би заборавило да се за Србију војевало, да су ови људи дали своје животе борећи се за праведну и исправну ствар, доказујући колико воле своје ближње, свој народ и своју земљу. Нека им је вечна слава и хвала, да се никада не заборави. Живела Србија – истакао је министар Селаковић.

Председница Скупштине Удружења Верица Калуђеровић истакла је да су поносни што овим спомен-обележјем могу да се одуже херојима који су дали животе за обрану отаџбине и захвалила Министарству одбране што је омогућило постављање спомен-обележја у кругу касарне у Бачкој Тополи.

– Свака епоха има своје хероје, ово су хероји ратова од 1990. до 1999. године. Наша је обавеза да негујемо сећање на њихову жртву – нагласила је Верица Калуђеровић и додала да је идеја о подизању тог споменика, коју су иницирали још 2005. године, реализована с променом политике државе Србије, а посебно председника Александра Вучића према популацији породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и ветерана.

Фото: Министарство одбране

Молитву поводом откривања споменика говорио је војни свештеник капетан прве класе Љубиша Човић.

Откривању споменика присуствовали су припадници Министарства одбране и Војске Србије, чланови Удружења ратних војних инвалида Бачка Топола и породица погинулих бораца, представници Покрајинског удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, Удружење ветерана 63. падобранске бригаде, припадници МУП Србије, локалне самоуправе и бројни гости.

Споменик, који се састоји од постамента на који је постављена статуа војника, подигнут је у част погинулим борцима у ратовима деведесетих година 20. века, а његовим подизањем исказује се поштовање погинулим припадницима војске, који су дали своје животе за отаџбину, на понос грађана Србије и породица погинулих бораца. Имена војника, исписана су писмом језика чије националности су били. Аутор статуе је вајар Фрањо Мачковић, архитекта пројекта Љубица Дашић, а извођач радова Никола Косановић.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре