У фокусу
Dubravka Djedovic Handanovic
Фото: Емилија Јовановић

Влада усвојила Меморандум о разумевању са „Француском Електропривредом“

На данашњој седници Владе Србије усвојен је Меморандум о разумевању, између Владе Србије и „Француске Електропривреде“ (ЕДФ), о успостављању оквира за дугорочни дијалог и сарадњу у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије.

„Меморандумом се стварају услови за стратешко партнерство са „Француском електропривредом“ (ЕДФ) у процени потенцијала за развој нуклеарног цивилног програма у Србији, уз подршку развоју стручних кадрова и размени техничког знања. Такође, ЕДФ је исказао интересовање за сарадњу са „Електропривредом Србије“ у развоју нових, као и ревитализацији постојећих хидроелектрана, као и хидроелектрана од регионалног интереса, у циљу обезбеђивања енергетске безбедности Србије применом најбољих међународних стандарда у областима животне средине, технологије и праксе“, рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и додала да је Меморандумом предвиђена могућност сарадње у развоју решења за складиштење енергије, пре свега батерија и зеленог водоника, и решења за ефикасно коришћење произведене енергије.

Фото:  Емилија Јовановић

Претходно се данас, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, састала у Влади Србије са амбасадором Француске Пјером Кошаром са којим је разговарала о припреми предстојеће посете председника Србије Александра Вучића француском председнику Емануелу Макрону и сарадњи у области енергетике.

„Као што је недавно изјавио председник Александар Вучић, са Француском разговарамо о стратешкој сарадњи у многим областима, међу којима је енергетика једна од најзначајнијих. Због раста потражње за електричном енергијом која ће се учетворостручити до 2050. године, као и декарбонизације у енергетском сектору, размишљамо о употреби нуклеарне енергије која једина може да обезбеди базну енергију и поштовање „net-zero“ концепта. Француска око 70 одсто електричне енергије добија из нуклеарне енергије и важно је што ће двојица председника разговарати о овој теми у тренутку када многе државе разматрају већу улогу нуклеарне енергије у јачању енергетске безбедности и решавању климатских изазова“, рекла је министарка.

Она је указала да због увођења мораторијума на нуклеарну енергију Србија нема довољно стручњака у овој области, али да ће се у наредном периоду интензивно разговарати са Министарством науке, природним и техничким факултетима, научним институтима и другим институцијама у земљи како би унапредили капацитете неопходне за припрему и реализацију оваквих пројеката.

„То је такође прилика да вратимо велики број образованих младих људи у земљу, који би могли да дају подршку енергетској сигурности Србије, јер ћемо морати да обезбедимо нове капацитете у наредним годинама и деценијама“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Потписивање Меморандума о разумевању очекује се током предстојеће посете председника Србије Александра Вучића Француској.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре