У фокусу
Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка др Беговић присуствовала Дану науке и иновација у Суботици

Министарство науке, технолошког развоја и иновација је у октобру 2023. Године  покренуло национални пројекат под слоганом „Србија, земља науке, земља иновација“, те се тим поводом организују Дани науке и иновација у градовима широм Србије, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.

Дванаести по реду Дан науке и иновација одржан је у Градској кући у Суботици у присуству министарке др Јелене Беговић и градоначелника Суботице Стевана Бакића, а самој манифестацији претходио је њихов састанак. Овом приликом, они су се уз проф. др Небојшу Гвозденовића, декана Економског факултета обратили окупљеним заинтересованим грађанима. Такође, Фонд за иновациону делатност, Фонд за науку и Центaр за промоцију науке представили су посетиоцима све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамичан садржај.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

„Снажна индустрија, индустријска слободна зона, седам факултета и виших школа, много младих људи који се окрећу ка иновацијама – представљају сјајну основу да се једног дана овде отвори неки научно-технолошки парк, али у сваком случају сада радимо на јачању свих елемената иновационе делатности у Суботици“, навела је др Беговић.

„Локална самоуправа Града Суботице, са мном на челу, даће све да што више улаже у младе кроз образовање, спорт и културу, јер то је пут којим треба да се креће данашњи млади нараштај”, рекао је градоначелник Суботицфе Стеван Бакић.

Посетиоци су овом приликом могли да чују и примере добре праксе, односно успешне приче које су прошле пут од идеје до реализације, и то од др Бојана Матковског, доцента са Економског факултета у Суботици, који је уједно и руководилац пројекта POT4food финансираног у оквиру ПРОМИС 2023 програма Фонда за науку.

Национални пројекат „Србија, земља науке, земља иновација“ омогућује посетиоцима свеобухватни приступ информацијама у вези са програмима подршке, изворима финансирања, пореским олакшицама, ресурсима и инфраструктуром истраживачког и иновационог екосистема, који су стално доступни у оквиру релевантних институција. Публика је такође имала прилику да постави питања на која су одговарали представници Фонда за иновациону делатност, Фонда за науку, Центра за промоцију науке, као и порески саветник.

Такође, у оквиру Дана науке и иновација у Суботици, посетиоци су у холу Градске куће имали прилику да погледају изложбу и демонстрацију примера добре праксе из области науке и иновација. Са циљем да се целокупна јавност мотивише и припреми за будуће истраживачке и предузетничке подухвате, промоција могућности у науци и иновацијама наставља се и током 2024. године широм Србије, сваке друге недеље.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре