У фокусу
Фото: Бобан Ристић

Више од 240 вина из Србије, Северне Македоније и Албаније на сајму Vinitaly у Верони

Посетиоци сајма Vinitaly у Верони, али и професионалци, могу да пробају више од 240 вина из Србије, Северне Македоније и Албаније, а први пут ове године на овом престижном сајму, заступљени су и наши произвођачи ракија и гастрономски специјалитети, каже Марко Обрадовић, директор Сектора маркетинга и едукације Привредне коморе Србије.

Посебну посластицу како за посетиоце, тако и за учеснике, представља презентација манифестације Food vision by Open Balkan и куварски специјалитети који су већ привукли велику пажњу.

„Наш циљ је да представимо наша вина али и сајам ”Wine vision by Open Balkan” који ће се одржати у новембру ове године у Београду. Око 1200 великих купаца је данас у Верони у потрази, пре свега, за италијанским винима, али наш циљ је да наметнемо и представимо наша вина“, указује Обрадовић.

Марко Обрадовић, ПКС / Фото: Бобан Ристић

Он је нагласио да винска индустрија Србије и Отвореног Балкана наставља са континуираним наступима на светским сајмовима. „После учешћа у Дизелдорфу, овде смо по други пут на престижном италијанском сајму вина у Верони, а након овог сајма планирамо наступ на сајмовима вина у Лондону и Шенжену, а крајем године и у Шангају“, рекао је Обрадовић.

Стеван Рајта, директор Савеза винара и виноградара Србије оценио је да је за винску индустрију Србије веома значајан наступ у Италији, јер представља прилику како за мале и средње, тако и за велике винаре, да унапреде присуство на светском тржишту, али и прилика за нашу гастрономију и ракију.

„Наша винска индустрија је у великом успону, чему је у великој мери допринео концепт регионалног представљања који је на другом наступу у Верони проширен представљањем ракија и гастрономских чари Балкана у Италији, која је кулинарска и винска сила.

„На италијанском али и светском тржишту највише шанси имају наша домаћа вина од сорти тамјаника и грашац, али и друге сорте, као и наша шљивовица и друге воћне ракије“.

Према речима Рајте, захваљујући сарадњи са Vinitaly, унапредили смо наступ на светским тржиштима, а читав концепт регионалног представљања винара допринео је пробоју у Јужну Америку, Западну Европу, али и Британију и Кину.

Новинари и професионални посетиоци сајма имаће јединствену прилику да се упознају са различитим тероарима и аутентичним сортама које расту у балканским виногорјима на мастеркласу под називом Откријте вина Балкана – Сорте и тероари Србије, Северне Македоније и Албаније. Мастерклас ће бити одржан у уторак 16. априла у 10 сати а водиће га Игор Луковић, уредник магазина Vino & Fino и вински критичар и судија.

Привредна комора Србије, уз подршку Генералног секретаријата Владе Србије, Развојне агенције Србије, Савеза винара и виноградара Србије, Савеза произвођача ракије Србије и Београдског сајма организовала је ”Wine vision by Open Balkan” штанд на сајму Vinitaly у Верони, на којем се од 13. до 17. априла представљају водећа вина из Србије, Северне Македоније и Албаније.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре