У фокусу

Мр Владимир Кокановић: Јединство свих Срба у Словенији наш неприкосновени циљ!

Пре свега у име Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“, оснивача интернет портала „Огледало српско“ и у своје лично име желим да се захвалим на издвојеном времену за најчитанији интернет портал који се бави дијаспором и Србима у региону.

Сарадња Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ и Савеза Срба Словеније се наставља. Овом приликом желимо да представимо рад Савеза у претходном периоду широј јавности у Србији али и да најавимо план активности Савеза Срба Словеније за 2024. годину.

Још једна година је за нама, да ли можете да нас упознате са активностима које је Савез Срба Словеније реализовао у овој години?

Све активности које је Савез у овој години реализовао имале су за циљ очување српског националног идентитета на простору Словеније, неговање српске традиције и културе, изузетно богате историје, а посебну пажњу смо посветили очувању српског језика и ћириличног писма.

С тим у вези ову годину смо започели предивним и за Србе у Словенији, нарочито оне најмлађе, изузетно важним догађајем. Српска деца из Словеније, на Бадњи дан у организацији тадашње народне посланице Сање Лакић посетила су Београд и том приликом обишла многе српске знаменитости у престоници Србије укључујући српски Парламент, Народни музеј и Храм Св. Саве, где смо имали веома велику част да будемо гости Патријарха српског г. Порфирија. Посебно истичем посету председништву Р. Србије где је наше малишане угостио председник Р. Србије Александар Вучић који је том приликом пожелео добродошлицу али и послао снажну поруку да ће и у будућем периоду водити рачуна о Србима у Словенији, нарочито оним најмлађима.

Компанија Борба на обележавању 101 године свог постојања, доделила нам је признање за очување српског језика, културе и традиције. Морам да напоменем да сам посебно поносан на читав тим Савеза Срба Словеније који је својим радом допринео овом изузетно значајном признању.

Редовно су одржавани састанци органа Савеза током свих месеци ове године, ипак посебно бих истакао још једну активност, на коју сам јако поносан и коју сматрам изузетно важном.

На међународни Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава у II светском рату, Савез Срба Словеније уприличио је премијерно приказивање филма Дара из Јасеновца у Марибору. У препуној сали највећег мариборског биоскопа, а уз присуство бројних званица и парламента Словеније, српских друштава, представника СПЦ, представника Савеза Рома Словеније, представника Синагоге али и наших пријатеља из компаније Борба из Београда послали смо недвосмислену поруку, да ћемо неговати културу сећања и да се никада нећемо одрећи жртве коју су недужни људи дали у злогласном логору Јасеновац. Посебно је важно да је, викенд пре премијере, гост Савеза Срба Словеније био г. Дејан Ристић, директор музеја жртава геноцида који се налази у Београду, који је тим поводом одржао величанствену трибину на којој је указао на стравичне злочине који су се десили у овом логору.

Истовремено, Савез Срба Словеније и ове године је организовао Омладински фолклорни фестивал, који је уприличен у Kопру, уз присуство више стотине малишана, младих фолклораша из читаве дијаспоре. Морам да истакнем да ми је јако драго што смо овај фестивал уврстили у наш календар редовних активности и напоменуо бих да ће он бити одржан и наредне године, у неком другом граду.

Једна активност по којој се Савез истакао посебно јесте концерт СKД Марибор који смо организовали у београдском позоришту Дадов. Овај концерт, на коме су присуствовале бројне високе званице укључујући и министра за дијаспору у Влади Р. Србије, Ђорђа Милићевића, Сање Лакић, Милимира Вујадиновића и Дејана Булатовића, народних посланика, Миодрага Ивановића, државног секретара у  министарству културе Р. Србије, специјалних изасланика Министра одбране Милоша Вучевића, Вука Мирчетића, члана већа града Београда и бројних других, заправо је први концерт једног српског друштва из региона и дијаспоре који је уприличен у Србији. Ова манифестација изазвала је огромну медијску пажњу у Србији, међутим посебно сам почаствован изузетно позитивним реакцијама целокупне публике у препуном Дадову.

Након летње паузе, брзо смо се поново окупили и наставили са припремама, израдом стратегије за наредни период. Посебну пажњу посветили смо Дану српског јединства, слободе и националне заставе. Тим поводом у готово свим значајнијим градовима у Словенији, у просторијама српског друштва наши чланови истакли су српску заставу и на тај начин смо наставили традицију обележавања овог веома важног Дана.

Не смем изоставити ни податак да је наша делегација присуствовала и на централној манифестацији на којој се обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе која је била уприличена у Нишу. Посебно на је било драго да овај Дан обележимо заједно са нашим сународницима, а све то на позив кабинета председника Р. Србије Александра Вучића, који је и сам присуствовао овој манифестацији и Николе Селаковића, министра у Влади Р. Србије.

Септембар месец био је изузетно динамичан. Овог месеца, након низа манифестација имали смо прилику да угостимо и министра у Влади Р. Србије задуженог за дијаспору г. Ђорђа Милићевића и Андрију Јоргића, генералног директора компаније Борба. Тим поводом а у оквиру пројекта “Пупин и јединство Срба” у Цељу је уз суорганизацију СKХД Десанка Максимовић из Цеља уприличена сјајна манифестација која је окупила бројне Србе из Цеља који су имали прилике да заједно са министром Милићевићем и г. Јоргићем уживају у наступима овог српског друштва из Цеља.

Будући да смо изузетно посвећени и очувању српског ћириличног писма али и неговању српског језика, у октобру месецу у сарадњи са српском допунском школом у Словенији и удружењем Изражајности из Београда уприличили смо вишедневну радионицу посвећену српској деци из Љубљане а на тему културе говора и неговања српског језика. Тим поводом најмлађима се обратио и уважени београдски глумац Милан Босиљчић.

С обзиром да говоримо о нашим најмлађим суграђанима упознао бих Вас и са још једном активношћу коју смо у Словенији њима посветили. Наиме, у организацији Савеза Срба Словеније и СД Слива из Изоле, у овом приморском граду за српску децу организовали смо такмичење у старим традиционалним српским играма али и у припремању српске традиционалне хране. Преко 50 деце из целе Словеније такмичили су се у бацању лопте у даљ, трци у џаковима али и у припремању гибанице, и других наших јела. Ова манифестација била је сјајна прилика да се наши најмлађи и најдражи чланови повежу и кроз дружење проведу један диван дан на словеначкој обали.

Свакако, желео бих и да истакнем да је неговање културе сећања за нас јако важно, што смо 22. Априла и премијером филма Дара из Јасеновца у Словенији и показали. Тим поводом, наши пријатељи и чланови из СKД Марибор, а у организацији Савеза Срба Словеније посетили су манастир Јасеновац, спомен подручје у овом некада стравичном логору али и други део овог логора у Доњој Градини. Тај обилазак био је одлична прилика да обиђемо ово стравично страдалиште али и на тај начин пошаљемо недвосмислену поруку да смо свесни да ова тема завређује далеко већу пажњу, те да ћемо и наредне године наставити са активностима којима ћемо неговати сећање на жртве из овог логора.

До краја године чека нас неколико занимљивих манифестација. Једна коју бих посебно истакао јесте „Вече Николе Тесле” које СПД Никола Тесла из Постојне, сада већ традиционално организује у овом граду. На тој манифестацији очекујемо и драге госте из Србије и Београда, што за нас представља велику част. Увек смо срећни када имамо прилике да будемо домаћини нашим пријатељима а рекао бих и партнерима из Београда и Србије.

Дакле, као што можете да сагледате, низ је врло значајних активности којима смо се ове године бавили. Готово да смо сваког месеца у неком другом граду уприличили неку од значајнијих манифестација. Свака од њих, на свој начин дала је посебан допринос у нашој мисији очувања српског имена и презимена у Словенији. Ипак, морам да истакнем да манифестације и догађаји које сам представио, заправо су само део  портфолија наших активности које смо имали током претходне године.

На крају морам да истакнем и огромну подршку медија коју смо имали у протеклом периоду. Пажња медија према нашим активностима била је огромна, и управо су медији омогућили да на најбољи начин промовишемо све што смо радили. На томе смо неизмерно захвални свим медијима и медијским радницима који су нам помогли.

Kако оцењујете однос матице према Србима у региону?

Није први пут, а свакако неће бити ни последњи да је однос наше отаџбине и званичних институција Србије према питањима положаја Срба у региону а и Срба у Словенији, никада бољи.

Низ је примера којима ову моју тврдњу могу да докажем. Готово да није било састанка званичника Београда са државницима из Словеније где није покренуто питање нашег положаја у Словенији.

Треба посебно истаћи и чињеницу да је званични  Београд у небројено много наврата организовао и састанке Срба из региона где смо дебатовали о нашим питањима и нашем положају али и указивали на наше потребе. Посебно истичем и састанке са највишим државним чиниоцима у Србији, и самим председником Р. Србије Александром Вучићем.

Такође, није ни мало тешко закључити да низ манифестација јесмо управо и организовали са разним органима власти у Србији.

На томе смо неизмерно захвални председнику Р. Србије Александру Вучићу. Уверен сам да ће наша сарадња и у наредној години бити још боља!

Kакви су планови Савеза  Срба Словеније за 2024. Годину?

Савез Срба Словеније уз редовне активности, за наредну годину планирамо и низ додатних активности које ће помоћи положај и српских друштава у Словенији али и сваком Србину који живи у Словенији.

Сада први пут износим да смо већ одмакли у нашим напорима да оснујемо неколико библиотека са српским штивом у Словенији. У плану нам је оснивање библиотека у Постојни, Марибору, Цељу и на словеначком приморју. Уз помоћ и подршку наших партнера из Србије и Словеније, планирамо да у оквиру већ постојећих српских друштава формирамо библиотеке које ће садржати књижевна дела значајна за српску традицију, историју али и библиографију  у  целости. Те библиотеке послужиће и бројним српским студентима и ђацима у поменутим, а можда и другим градовима зато што ће им то створити могућност да се додатно едукују и употпуњују своје знање али и познавање богате српске историје.

Неопходно је истаћи да је сегмент привреде за нас јако важан. Тим поводом наставићемо са организовањем Сајма српско-словеначке привреде како би пружили могућност српским градовима, општинама али и привредницима да се представе у Словенији. То ће бити и сјајна прилика да се локалне самоуправе Србије и Словеније додатно повежу, али и да се привредни субјекти из Србије још ближе упознају са привредним поднебљем у Словенији и обрнуто.

Почетком марта месеца у плану нам је формирање информативног портала путем кога ћемо ширу јавност информисати о важним културним и друштвеним активностима из Србије, Словеније и региона.

Дефинитивно ћемо наставити са организовањем већ поменутог омладинског фолклорног фестивала о чему ћемо ширу јавност накнадно обавестити. Очекујемо да ће наредне године интересовање за овај фестивал бити још већи.

Додатна активност са чијом припремом смо већ увелико започели јесте израда документарца о знаменитим Србима у Словенији. Жеља нам је да овим документарним филмом упознамо српску и словеначку јавности са бројним уваженим личностима који повезују наша два народа и наше две државе. Са припремом и прикупљањем материја смо већ увелико започели, и очекујем да ће овај јако занимљив документарни филм бити завршен до марта месеца.

Важни датуми установљени од стране Владе Р. Србије и наредне године чиниће део календара наших активности. Такође, обележићемо 22. април Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом светском рату. Сасвим сигурно, пригодна манифестација биће уприличена и поводом 15. септембра, Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Напоменуо бих да је за сада у плану укупно 7 активности за наредну годину које ће бити посвећени нашим најмлађима, од радионица, литерарних конкурса са пригодним наградним фондом и многих других. На тај начин желимо да пошаљемо поруку да смо посвећени очувању и српског језика али и српског ћириличног писма.

Морам да напоменем, а из објективних разлога будем и донекле мистериозан, у мају и јуну месецу планирамо две огромне манифестације, до сада невиђене на овим просторима које ће, сигурно обрадовати апсолутно сваког Србина у Словенији.

О Чему се ради, видећете ускоро и гарантујем да ћете бити одушевљени.

Истовремено, подржаћемо и бројне културне манифестације које организују друштва, наше чланице.

Ово је свакако само мали део онога што тренутно припремамо за наредну годину. Сигуран сам да ћемо истрајати у нашој жељи да све ове и многе друге активности одржимо а све на понос сваког Србина у Словенији.

На крају, желим да истакнем да је чување спрске традиције и културе наша мисија, а јединство свих Срба у Словенији наш неприкосновени циљ!

Аутор: Иван Илић

Фото: Савез Срба Словеније

Слична вест

Џудо клуб Црвена Звезда на путу шампиона

Међународне спортске манифестације су идеална прилика да се српски спорт, клубови, спортски радници и спортисти …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре