У фокусу
Фото: Нитра

Наука, знање, иновације и нове технологије битне за достизање циљева одрживог развоја

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, учествовала је у Генералној дебати министарског сегмента Политичког форума на високом нивоу о одрживом развоју који се под покровитељством Комитета Уједињених нација за економска и социјална питања, одржава у седишту УН у Њујорку од 10. до 19. јула.

„Искористили смо прилику да Србију прикажемо у најбољем светлу представљањем онога што смо урадили у вези са мапом инвестиција, тачније истицањем области у Србији у које треба улагати, а које су у складу са циљевима одрживог развоја”, каже др Беговић и додаје да је Србија покренула нову резолуцију проглашења Међународне декаде науке за одрживост.

„Надамо се да ћемо успети на почетку септембра да добијемо подршку већине земаља. Србија је препознала колико је важна наука за развој друштва, а то желимо да проширимо и на глобални ниво и да покажемо колико су наука, знање, иновације и нове технологије битне за достизање циљева одрживог развоја“, рекла је министарка др Беговић.

Фото: Нитра

Циљеви одрживог развоја око којих се човечанство под окриљем УН усагласило да треба да достигне до краја 2030. године су између осталих и то да нестане сиромаштво, да деца имају под‌једнак приступ образовању, да се реши проблем пијаће воде, обновљивих извора енерегије, одрживих градова, објаснила је др Беговић и додала да је ковид 19 пандемија успорила развој ка тим циљевима. „Србија снажно верује да глобални изазови захтевају глобалну сарадњу. Градећи на замаху Године науке, предузели смо значајан корак у подстицању глобалне сарадње покретањем проглашења Међународне декаде науке за одрживост у оквиру Уједињених нација. Ова иницијатива има за циљ да истакне улогу науке у суочавању са глобалним изазовима и унапређењу одрживог развоја. Заговарајући ову иницијативу, желимо створити платформу за заједничко деловање, размену знања и међународну сарадњу на глобалном нивоу. Кроз подстицање сарадње и искоришћавање колективне интелигенције, можемо ефикасно решити заједничке изазове и подстицати иновације за одрживу будућност“, рекла је министарка др Беговић током свог говора на генералној министарској дебати форума.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре