У фокусу
Фото: Нитра

Наука, туризам и привреда – потенцијали међусобне сарадње Србије и Уједињених Арапских Емирата

Њујорк 18.07.2023. године – Mинистарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије др Јелена Беговић састала се са Њ.Е. Абдулом Насером Лутахом, замеником министра у Кабинету за конкурентност и знање Уједињених Арапских Емирата и Њ.Е. Мохамедом Саифом Ал Суваидијем, генералним директором Абу Даби фонда за развој.

„Било је неколико врло интересантних тема везано за продубљивање већ јако бликсих и добрих односа између УАЕ и Србије. Једна од тема је и даљи развој науке и улагање у инфраструктурне пројекте који су директно или индиректно везани како за науку, тако и за стартап еко систем у Србији који тренутно доживљава процват и треба даље да се развија, а за то је потребна снажнија подршка државе”, рекла је министарка др Беговић.

Такође, било је речи о могућим улагањима у национални пројекат изградње Био4 Кампуса и могућим улагањима у приватни сектор који би био присутан у Кампусу.

„Отворили смо такође питања евентуалног учествовања оваквих фондова у креирању предузетничког капитала у Србији који је сада уведен и који држава организује како би помогао стартап компанијама које су у неким даљим фазама развоја“, каже др Беговић и додаје:

„Компанија која добро послује прераста у компанију такозваног једнорога и вреди више од милијарду долара, а то нам јесте циљ, с обзиром да у региону постоје такозвани једнорози и мислимо да је Србија зрела да добије овакву једну компанију“, каже др Беговић.

На састанку је осим о науци, било разговора и о туризму јер је Србија за Уједињене Арапске Емирате веома интересантно подручје са много природних лепота, које је делегација УАЕ препознала као вредне да се у њих улаже.

Трећи сектор о ком је било говора су и минералне воде које Србија има и који би требало даље да се развија за шта је делегација Уједињених Арапских Емирата показала велику заинтересованост.

Тема разговора у Њујорку било је и организовање EXPO 2027 изложбе, којој је Србија домаћин, а која захтева велика инфраструктурна улагања, те је делегација Уједињених Арапских Емирата изразила заинтересованост да пружи помоћ Републици Србији и у овом значајном пројекту за државу.

Обе стране су изразиле спремност за наставком сарадње и јачањем већ блиских односа између Републике Србије и Уједињених Арапских Емирата.

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре