У фокусу
Deseta Kestenijada u Cikagu
Фото: Небојша Пољак / www.srpskatelevizija.com

Одржана јубиларна Кестенијада у Чикагу

Манифестација под називом Чикашка кестенијада ове године одржана је по 10. пут на новом црквеном имању у насељу Хомер Глен. Традиционално јесење окупљање Крајишника и њихових гостију са ширег подручја Чикага у организацији Удружења крајишкх Срба „Прело“ ове године је било најпосјећеније. Захваљујући лепом јесењем дану али и богатом целодневном програму. Посетиоци су поред печених кестени могли да дегустирају и нека од аутoхтоних јела, као што је позната димљена банијска кобасица. Неки од домаћи колачи били су припремљени и са кестенима.

У понуди су били и природни производи и препарати Српског манастира Пресвете Богоридице из Индијане. У току  целодневног програма била је припремљена изложба ручних радова, крајишке народне ношње и старих музучких инстумента.

Фото: Небојша Пољак / www.srpskatelevizija.com

Одржани су турнири у фудбалу у балотама и крајишки пастирски вишебој који су привукли велики број учесника и гледалаца.  Бацање камена са рамена, првлачење тољаге (батине којом се „дисциплиновала“ стока), скок у даљ из места, превлачењуе конопца само су неке од игара којих су се старији присетили, а млађи са њима први пут упознали. И за најмлађе су организована слична такмичења као  скакање у џаковима, превлачењу конопца и друге.

И овога пута се потврдило да је добра забава где год су Крајишници. Удружење крајишких Срба Прело се потрудило да за ову прилику у госте позове познатог певача крајишких пјесама Мому Станића из Приједора.

Фото: Небојша Пољак / www.srpskatelevizija.com

Изовр: www.srpskatelevizija.com

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре