У фокусу
Фото: www.prosvjeta.at

Премијера представе „Шта то беше љубав?” за десетогодишњицу просвјете у Бечу

Поводом прославе десетогодишњице СПКД „Просвјета“ из Беча, у четвртак, 21. октобра 2021. године, одржана је позоришна представа „Шта то беше љубав?“, коју су извели глумци Бечког театра младих. Ова млада дружина је део бечке Просвјете и иако је ово је њихово прво појављивање на великој сцени, за представу се тражила карта више.

Ова трагикомедија представља критику друштва, нездравих веза и мушко-женских односа, у којој ликови на комичан начин приказују мане појединца и друштва. На питање да ли такво друштво може да преживи режисери су одговорили завршивши прославу матуре трагедијом, и тако оставивши публици простора за размишљање и преиспитивање себе.

Сценарио је настао као комбинација текстова из различитих комедија, Душана Ковачевића, Душка Радовића, али и текстова који су написали Жан Ануј, Молијер, Ник Загоне и др. Тако су режисери Весна Шпирић и Никола Деспотовић, адаптацијом познатих текстова, добили потпуно нову перцепцију и нову причу.

Фото: www.prosvjeta.at

„Мој задатак није био нимало лак, јер режирати и глумити у истој представи значи уложити дупло труда у цео пројекат. Најпоноснија сам на сценарио који сам саставила од разних текстова и један део написала, јер се читава идеја и склоп текстова публици највише допао. Што се мог глумачког дела тиче, ја сам играла особу која је у природи сто посто другачија од мене саме и зато ми је био прави изазов играти је. На сцени сам морала да браним све оно што у животу осуђујем, и то ми је било најтеже, па сам један део текста морала да допишем да бих је на неки начин одбранила и разумела“, истакла је Весна Шпирић.

У представи су играли, осим Весне и Николе, Кристина Ђенђиновић, Никола Прерад, Димитрије Видаковић, Марија Живановић, Јелена Лејић и Пеђа Врцељ. Целу причу је употпунила чаробна виолина Тање Пауцановић, позната бечкој музичкој сцени. Овације публике је добила млада Марија Живановић из Бијељине за улогу жене која болесно контролише свог мужа.

Никола Деспотовић је поносан на своје колеге и цео пројекат: „Јако ми је драго што је једна група младих људи, далеко од својих изворних домова, успјела да скоро па у центру Беча одржи један овакав догађај, на нашем језику, за наше људе и поврх свега за нашу душу. Припреме, пробе и организација није била нимало лака, али упркос свим проблемима, сјајан је осјећај успјети реализовати наше идеје и уложено вријеме и труд у несто сто је наше гледаоце оставило под јаким утисцима.“ За своје колеге додаје да су сви они део нечега већег и уметнички лепог, те се нада да ће сарађивати у будућности на новим пројектима.

Извор: ПР Просвјета Аустрија, 22. 10. 2021.

Слична вест

Промоција монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“

Промоцији монографије „Ризница Саборне цркве у Београду“ аутора Вука Даутовића, Игора Борозана и ђакона Будимира …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре