У фокусу
Фото: Одбора за дијаспору и Србе у региону

Осма седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону одржали су 19. новембра 2021. године седницу, на којој је в.д. директора Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон представио рад Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону за 2021. годину и планове за 2022. годину.

Гујон је навео да је током ове године обављен битан посао, извршена је дигитализација конкурса које Управа објављује за дотације организацијама цивилног друштва, чиме је значајно унапређен рад, уз уштеду времена и новца. Гујон је указао да 64 одсто буџета Управе иде управо на дотацију организацијама цивилног друштва за пројекте и манифестације, што потврђује важност дигитализације конкурса.

Директор Управе је детаљније упознао чланове Одбора са пројектима, активностима, манифестацијама и кампањама спроведеним током 2021. године. Навео је да је Управа одобрила 202 пројекта организацијама цивилног друштва, што је дупло мање него претходне године, са намером да се смањи број, али повећа квалитет и висина опредељеног новца за пројекте.

Гујон је посебно истакао да су током ове године отворене допунске школе српског језика у дијаспори, а поједине постојеће школе су проширене новим одељењима, чиме се за 20 одсто увећао број српске деце у дијаспори која уче српски језик.

Председник Одбора Милимир Вујадиновић похвалио је рад Управе за дијаспору и Србе у региону у овој години, истичући да је Управа активно сарађивала са надлежним институцијама и организацијама цивилног друштва које спроводе пројекте у дијаспори и региону. Навео је да је Одбор настојао да допринос раду ове Управе, у оквиру својих надлежности.

На седници је размотрен и Предлог закона о буџету Републике Србије за 2022. годину, Раздео 17, Глава 17.2 – у делу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, који је поднела Влада.

Предложени буџет за Управу образложила је је в.д. помоћника директора ове Управе Николина Милатовић Поповић, наводећи да је предвиђено да се определи 164 милиона 275 хиљада динара, кроз две Програмске активности: за заштиту права и интереса припадника дијаспоре и Срба у региону и за очување националног и културног идентитета дијаспоре и Срба у региону.

Чланови Одбора су одлучили да предложе надлежном Одбору за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава да прихвати Предлог закона о буџету Републике Србије за 2022. годину, Раздео 17, Глава 17.2 – у делу који се односи на Управу за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Седници је председавао председник Одбора Милимир Вујадиновић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Сања Лакић, Слободан Алавања, Миодраг Линта, Милан Илић, Горан Милић, Александар Чотрић, Милош Терзић, Радован Тврдишић, Младен Бошковић, Јустина Пупин Kошћал, Хаџи Милорад Стошић и проф. др Љубиша Стојмировић.

Извор: www.parlament.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре