У фокусу
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Гујон пред народним посланицима представио годину дана рада Управе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон представио је данас, на седници скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону,  рад Управе у 2021. години и изнео планове за наредну годину.

Он је рекао да је УСДСР дигитализовала конкурс за суфинансирање пројеката удружења из дијаспоре и региона, обновила, после 10 година паузе, доделу националних признања заслужним појединцима у окружењу и расејању, покренула кампању за очување српског језика, за обележавање Дана српског јединства и заставе, као и за очување имовине Срба с простора Федерације БиХ.

„Суфинансирали смо 202 пројекта из региона и дијаспоре са нешто више од 100 милиона динара. То је дупло мање пројеката него претходних година, али ишли смо на квалитет више него на квантитет, те да добре идеје значајније подржимо и лакше пропратимо реализацију“, рекао је Гујон, обраћајући се посланицима у Одбору за дијаспору и Србе у региону.

Поред културних манифестација, пројеката који се односе на развој дигиталних комуникација, решавања статусних питања, економског повезивања, Гујон је истакао да су подржана и 3 пилот пројекта у Федерацији БиХ, у Грахову, Босанском Петровцу и Посавини.

„Издвојили смо нешто више од 9 милиона динара како бисмо покренули самоодрживе пројекте за  куповину стеоних јуница, крава музара, као и куповину опреме за пчеларе у Грахову, механизације у Посавини. Овакви пројекти су сада први пут подржани“, истакао је директор Управе.

Гујон је рекао и да је први пут спроведен посебан конкурс за оснивање школа српског језика у дијаспори, те да је Управа за ову намену дала 20 милиона динара.

„Отворили смо школе где их раније није било, у Русији, Шпанији, на Малти и проширили капацитете постојећих школа у Аустрији и Холандији. Као резултат, имамо 20 одсто више деце која уче српски у дијаспори него раније“, рекао је.

Гујон је нагласио да је Управа, додељивањем националних признања истакнутим појединцима у дијаспори и региону у различитим областима деловања, показала да држава обраћа пажњу на наше људе и њихова достигнућа, којима не представљају само себе, већ и Србију.

У сарадњи с институцијама Републике Српске покренута је кампања за очување имовине Срба пореклом из Федерације БиХ који су током рата морали да је напусте и данас живе у различитим деловима света.

„Кампањом, само на друштвеним мрежама, успели смо да дођемо до скоро 2 милиона Срба широм планете који имају имовину у Федерацији и да их позовемо да се пријаве институцијама у Републици Српској како би избегли да остану без дедовине током усклађивања земљишних и катастарских књига у Федерацији“, рекао је Гујон.

Недавно је одржан Фестивал српског фолклора у Цириху, додао је Гујон, а Управа је, према његовим речима, помогла културно-уметничким друштвима у Швајцарској да купе народне ношње за децу и за то издвојила 5 500 000 динара.

Директор је за 2022. годину најавио неколико важних конкурса за суфинансирање пројеката који доприносе учењу и очувању српског језика и ћириличког писма као и унапређењу економске сарадње Срба у дијаспори, региону и матици.

Извор/фото: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре