У фокусу
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Отворени 28. Дани преображења Срба у Румунији

Генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић отворио је међународну књижевно-духовну манифестацију „28. Дани преображења Срба у Румунији“.

У оквиру свечаног отварања у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару уприличена је и конференција за медије на којој је детаљно представљен тродневни програм овогодишње манифестације. Програмом су предвиђене књижевне вечери, округли сто посвећен сарадњи Срба из Румуније и Срба из Црне Горе, неколико културних приредби, али и посете српским манастирима и другим знаменитостима у жупанијама Тимиш и Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво.

 Централно место манифестације, као и свих претходних година, представља манастир Базјаш, један од извора српске духовности, који је пре осам векова, према народном предању, основао Свети Сава, где је предвиђено уручење награде овогодишњем славодобитнику, песнику Ненаду Грујичићу из Новог Сада.

У свом обраћању, генерални конзул Тадић напоменуо је да су „Дани преображења Срба у Румунији“ најзначајнија књижевна манифестација целокупног српског расејања коју Савез Срба у Румунији традиционално организује у сарадњи са Генералним конзулатом и Департманом за међуетничке односе Владе Румуније, а уз подршку Града Вршца који обезбеђује новчани део награде.

 Нагласио је да, поред књижевника из Србије и Румуније, на овогодишњој манифестацији учествују и писци из Босне и Херцеговине и Црне Горе, који су заједно са представницима Српског националног савета Црне Горе специјални гости овогодишње манифестације. У оквиру неколико програма књижевних вечери, присутним писцима и песницима, виртуелним путем придружиће се и ствараоци на српском језику из још шест европских земаља и САД.

Непосредно пре свечаног отварања, у просторијама конзулата, генерални конзул Владан Тадић састао се са председником Савеза Срба у Румунији и послаником у румунском парламенту Огњаном Крстићем, председником Српског националног савета Црне Горе Момчилом Вуксановићем, почасним председником Савеза Срба у Румунији и књижевником Славомиром Гвозденовићем и добитником „Велике базјашке повеље“ песником Ненадом Грујичићем.

Извор: www.dijaspora.gov.rs
Фото: www.dijaspora.gov.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре