У фокусу

Помозимо за Божић породицма на Косову и Метохији

Од свог оснивања 2009. године, Српска православна омладина Инзбрук – СПОЈИ помаже социјално угроженим породицама на Балкану и болесној деци у Тиролу. Сваке године чланови СПОЈИ-а путују на Косово и Метохију да лично испоруче помоћ породицама које живе у веома тешким условима.

Посљедњих година СПОЈИ је уз помоћ бројних донатора сакупио и у тој вредности испоручио хуманитарну помоћ вредну око 150.000 евра. Спровели смо у дело 37 већих и мањих хуманитарних акција за угрожене породице на Косову и Метохији, а у оквиру тога помогли преко 116 породица и преко 768 деце.

У септембру 2021. смо успели да спроведемо најуспешније скупљање хуманитарних донација до сада, када смо за само пар дана уз вашу помоћ скупили 47.335,50 евра хуманитарних донација и тако помогли  23 породице и три пројекта од изузетне важности за опстанак нашег народа на Косову и Метохији, иако је на почетку било планирано да помогнемо 5 породица и Народној кухињи. Детаљан извештај о нашој најуспешнијој хуманитарној акцији са све фотографијама, рачунима и потврдама можете прочитати – ОВДЕ.

Ове године желимо да постигнемо сличан успех, али ћемо као почетни циљ поставити помоћ за 6 породица, те се надамо да ћемо уз Божију помоћ на крају моћи да помогнемо далеко више породица, као и ранијих година.

Наш народ на Косову и Метохији је под великим притиском и трпи свакодневне тортуре. Зато ми као народ не смемо да одустанемо од наше браће и сестара, те вас позивамо да се укључите у ову хуманитарну акцију, подржите је, као и да заједно са нама кренете пут Косова и Метохије када у 2024. години будемо испоручивали помоћ, коју ћемо набавити уз помоћ донација током ове акције сакупљања.

Породицама Младеновић из Понеша, Ковачевић из Коретишта, Ђуровић из Грачанице, Јанџиковић, Портић и Кастратовић (сви из Гораждевца) желимо да купимо следећу помоћ у укупној вредности од 20.500 евра!

Потребна помоћ: ПВЦ столарија, материјал за опремање купатила и куће (ламинат, плочице, …), материјал за изолацију и проширење куће, 3х теле, фреза за трактор и растурач за вештачко ђубриво, ротациона косачица, тањирача.

Молимо вас да поделите са вашим пријатељима и позовете и њих да се прикључе акцији, јер што више људи сазна то су веће шансе да ћемо сав потребан износ скупити до 6. јануара 2024, те да ће и ове породице благовремено добити неопходну помоћ.

У нади да ћемо сви заједно успети да се ујединимо и тако помогнемо што више породица, желимо вам свако добро од Господа и унапред захваљујемо у име свих породица којима ћемо помоћи у оквиру ове акције!

СПОЈЕНИ СМО ЈАЧИ!


КОЈИМ ПОРОДИЦАМА ЖЕЛИМО ДА ПОМОГНЕМО?

1.) Породица Милоша Младеновића из Понеша код Гњилана

Кућа Младеновића
Кућа Младеновића

Чланови породице: Милош (39 година), сестра Виолета (29), мајка Бисерка (61) и отац Миодраг (62).

Од примања имају минималац од 20.000 динара (око 170 евра). Обрађују 1 хектар земље и имају једну краву и две козе за сопствене потребе.

Породица живи у стричевој кући која је доста стара. У тешкој су финансиској ситуацији, јер живе од минималца. Почели су да праве кућу пре рата и ту су стали због недостатка средстава.

Циљ: наставак опремања куће

Потребна помоћ: ПВЦ столарија, материјал за опремање купатила и куће (ламинат, плочице, …)

Вредност: 7.000 евра


2.) Породица Игора Ковачевића из Коретишта код Гњилана

Кућа Ковачевића

Чланови породице: Игор (35), супруга Јелена (34), син Филип (15) и ћерка Сара (13).

Од примања имају Јеленину плату 43.000 динара (око 370 евра), која ради у вртићу као сервирка и дечији додатак 8.000 динара (око 70 евра). Игор ради повремено када има посла, као молер али и све друге послове по потреби, али то нису стална примања.

Породица живи у кући са Игоровим родитељима, а скоро су почели да праве кућу, како би сви имали више места.

Циљ: постављање ПВЦ столарије

Потребна помоћ: ПВЦ столарија

Вредност: 4.500 евра


3.) Породица Богића Ђуровића из Грачанице

Чланови породице: Богић (33), супруга Марина (34), син Лука (10) и ћерка Емилија (7).

Од примања имају Маринину плату од 250 евра. Она ради у општини Грачаница, као и Богићеву плату од 350 евра, који такође ради у општини Грачаница.

Баве се пољопривредом, обрађују 20 хектара земље и имају 6 свиња. Успели су да за своје потребе направе малу кућу са кухињом, дневном и спаваћом собом. Пошто планирају проширење породице та кућа ће им бити мала, те је потребно проширење али и изолација исте.

Циљ: проширење куће

Потребна помоћ: грађевински материјал за додатну просторију

Вредност: 2.000 евра


4.) Породица Драгољуба Јанџиковића из Гораждевца код Пећи

Штала Јанџиковића
СПОЈИ у посети Јанџиковићима, август 2023.

Чланови породице: Драгољуб (51) и син Андрија (25).

Нажалост нико није запослен. Драгољуб има тежи облик дијабетеса. Жена га је оставила, а претходно је направила велики минус у банци, дуг је њему остао. Једина радост му је што се ћерка удала за доброг момка. Андрија ради за дневницу на грађевини и у пољопривреди када има посла.

Једини приходи су им социјална помоћ у висини од 20.000 динара (око 170 евра). Држали би као раније мушку телад због това, јер имају шталу коју су раније користили.

Циљ: набавка три мушка телета

Потребна помоћ: три мушка телета

Вредност: 2.000 евра


5.) Породица Радмиле Портић из Гораждевца код Пећи

СПОЈИ у посети Портићима, август 2023.

Чланови породице: Радмила (50), син Јован (24), син Дамјан (23), ћерка Невена (15) и син Новак (15).

Радмилин супруг је преминуо пре неколико године, те се сама брине за децу. Она ради као чистачица у сеоској школи. Прима плату у висини од 55.000 динара (око 470 евра), као и мужевљеву пензију од 19.000 динара (око 160 евра).

Баве се пољопривредом у којој им помажу рођаци, а Дамјан повремено помаже на радију Гораждевац.

За потребе пољопривреде била би им потребна фреза за трактор и растурач за ђубриво.

Циљ: набавка пољопривредних машина

Потребна помоћ: фреза за трактор и растурач за ђубриво

Вредност: 2.000 евра


6.) Породица Пера Кастратовића из Гораждевца код Пећи

Кастратовићи испред своје куће
Породица Кастратовић на окупу

Чланови породице: Перо (47), супруга Милица (38), ћерка Рада (10), син Милић (9), ћерка Ђурђина (8) и син Михајло (3).

Перо ради као помоћни радник у школи за 50.000 динара (око 425 евра). Од прихода још имају дечији додатак у висини од 6.000 динара (око 50 евра) и мајчински додатак од 15.000 динара (око 130 евра).

Деца им иду у сеоску школу, Перо се бави пољопривредом. Скоро су зидали кућу у коју су улагали и сопствена средства.

За потребе пољопривреде би им требала ротациона косачица и тањирача.

Циљ: набавка пољопривредних машина

Потребна помоћ: ротациона косачица и тањирача

Вредност: 2.000 евра


+) Трошкови спровођења хуманитарне акције

За трошкове спровођења хуманитарне акције на терену, њене припреме и обраде (банковни трошкови, путни трошкови, …) процењује се да ће бити потребно 1.000 евра

Извор: СПОЈИ

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре