У фокусу
Фото: УНС / Илустрација: Огледало српско

Иван Илић: Важно је да имамо јасан план и чврсту визију

На измаку 2023. године обавили смо разговор са Иваном Илићем, председником Удружења грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ на тему невероватног успеха портала „Огледало српско“ и будућим плановима за 2024. годину.

Како оцењујете ваш рад у 2023. години? Да ли сте остварили зацртане циљеве? И шта је по вама обележило 2023. годину у односима матице и дијаспоре?

Пре свега желим да се захвалим носиоцима јавних функција, председнику Народне скупштине Републике Србије господину др Владимиру Орлићу, народним посланицима, министрима у Влади Републике Србије, амбасадору Србије у Сједињеним Америчким Државама Њ.Е. господину Марку Ђурићу, на издвојеном времену за интернет медији „Огледало српско“, јер смо на тај начин дијаспору вратили у фокус.

Удружење грађана „МОСТ матице и дијаспоре“ у години за нама је управо кроз портал „Огледало српско“ у највећој мери реализовало своје циљеве, а то се огледа кроз интервјуе са носиоцима јавних функција, представницима удружења и организација наше дијаспоре. Резултате које смо као Удружење постигли не би било могуће без напорног и заједничког рада и овом приликом желим да се захвалим својим најближим сарадницима, а посебно бих истакао залагање мог најближег сарадника Новице Попадића.

Успели смо у намери да достигнемо постављене циљеве у години за нама. Данас се у дијаспори, а пре свега у матици размишља и разговара о планским документима, ту пре свега мислим на доношење нове Стратегије. Такође, чули смо да је потребно доношење новог Закона о дијаспори. Сматрам да су то кључне теме, као и питање миграција и економске сарадње дијаспоре и матице.

Постали сте најчитанији портал дијаспоре, то је јако велика обавеза? Шта планирате у 2024. години?

Имамо високу свест о томе шта ми као Удружење и као „Огледало српско“ можемо и свесни смо своје одговорности. Наш циљ јесте да одговорним и конструктивним приступом дамо свој скромни допринос.

Подсетићу вас да се Деклерацијом о проглашењу односа између отаџбине и расејања, однос између отаџбине и расејања сматра односом од највећег државног и националног интереса. И чврсто верујем да у деценијама које су пред нама, само преданим радом можемо достићи један велики циљ, а то је саборност српског народа. То је тако велики циљ, који превазилази личност или организацију. И то се препознаје, јасно се види и назире пут матице и дијаспоре у овом веку. Наш циљ у години пред нама јесте да и даље марљиво радимо, да будемо конструктивни партнер, како удружењима и организацијама у дијаспори, тако и у матици.

Фото: УНС

Посматрано са аспекта краја године и почетка нове, како видите унапређење односа матице и дијаспоре? И како видите ваш рад у наредном периоду?

Током 2023. године имали смо посету нашој дијаспори на Малти. И посебно бих се захвалио гђи. Марини Стеванчевић, која је пуно помогла у реализацији ове посете. Такође, близу смо договора да у јануару месецу посетимо нашу дијаспору у Немачкој, а надам се да ћемо наћи начин да направимо посете и нашој дијаспори у Швајцарској, Аустирији, Италији, Србима у региону, пре свега у Словенији, као и осталим земљама.

Наиме, 2024. године одржавају се Олимпијске игре у Паризу, као планетарна спортска смотра, па можда је то прилика да се посети и наша дијаспора у Паризу. Стојимо на располагању нашој дијаспори, као и до сада ни један позив за посету нећемо одбити, већ ћемо изнаћи начин да се та посета и реализује. Битно нам је то, да преко портала „Огледало српско“ редавно обавештавамо јавност о раду наших удружења у дијаспори. Како се боље уверити у рад истих, него непосредно, посетом наших људи у дијаспори.

Желим да се захвалим Владимиру Кокановићу, председнику Савеза Срба Словеније, Лидији Радовановић, председници Савеза Срба у Италији и Јелени Јабланов Максимовић, председници Српско културног-образовног центра Јелeна Анжујска са Малте на сарадњи у претходној години. Надам се да ће се наша сарадња наставити и унапредити у 2024. години.

За крај пошто ћемо неки дужи интервју оставити за неку другу прилику, која је ваша порука матици, а која дијаспори за 2024. годину?

Година за нама показала је да можемо, да матица и дијаспора могу заједничким корацима да граде бољу будућност, засновану на поверењу и сарадњи. Важно је да имамо јасан план и чврсту визију и да заједничким снагама градимо мостове између отаџбине и расејања. Наш циљ као Удружења је да „Огледало српско“ остане најчитанији портал дијаспоре и да буде на услузи нашој дијаспори.

У име Удружења нашим читаоцима желим да 2024. година протекне уз много здравља, среће, љубави и успеха.

Аутор: Новица Попадић

Слична вест

Џудо клуб Црвена Звезда на путу шампиона

Међународне спортске манифестације су идеална прилика да се српски спорт, клубови, спортски радници и спортисти …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре