У фокусу
Фото: Дарко Илић

Постојна: разнолик програм је доказ да музика и игра повезују богату културу народа који живе у Словенији

Српско Просветно Друштво „Никола Тесла“ из Постојне, заједно са Савезом Срба Словеније организовало је величанствени културни програм у част Новог Сада, европске престонице културе 2022. године.

Својим присуством културни програм су увеличали  чланови Покрајинске владе Аутономне Покрајине Војводине за регионалну сарадњу. Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније је био њихов домаћин.

Дворана Kултурног дома у Постојни била је препуна. Присутне госте из Војводине, публику и  учеснике програма  је поздравио Милош Демоњић, председник СПД „Никола Тесла“ из Постојне и захвалио се свим учесницима програма који су се одазвали позиву. Посебно је истакао да је веома поносан и почашћен због посете делегације Покрајинске владе Аутономне покрајине Војводине. После дуже паузе због епидемиолошких мера ово је први културни догађај у Постојни.

Андреј Бергинц, заменик градоначелника Постојне, је такође поздравио све присутне и нагласио изванредну сарадњу између друштва и општине, а Милош Демоњић се срдачно захвалио на финанцијској подршци Опшини Постојне, без чијих средстава друштво не би опстало у овим тешких тренуцима кризе.

Публику и домаћине су такође поздравили Радивој Парошки, заменик покрајинског секретара Владе Војводине за регионални развој и Душко Ћутило, Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Обојица су се захвалили за срдачно гостопримству у Постојни и нагласили да ће фондација помагати Србе у Словенији.

Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније је нагласио, да су Покрајинском делегацијом имали веома богат програм разговора са Србима из Беле Kрајине, Љубљане и Постојне и рекао: „Ми заиста туђе поштујемо, а својим се поносимо. Живео Савез Срба Словеније, живела Србија.“

Свечаном културном програму поводом закључка пројекта Нови Сад, европска престоница културе 2022 је такођер присуствовао уважени представник Православне цркве Србије господин јереј Дарко Петаковић, парох у Постојни.

„Поздрав јесени“, културни догађај је симбол радости живота и слоге између народа.

Милош Демоњић, председник Српског Просветног друштва-СПД „Никола Тесла“ из Постојне поново је доказао да је одличан домаћин и човек широког срца и погледа.

Српско Просветно Друштво „Никола Тесла“ из Постојне/Фото: Дарко Илић

У суботу 10. октобра, Постојна је била „престоница“ богате културне баштине различитих народа који живе у Словенији. Многим посетиоцима културних манифестација је познато да Милош Демоњић увек пошаље позив свим културним друштвима Словеније, која представљају културу и обичаје различитих народа. Овог пута позиву за учешће су се одазвала следећа друштва:

Македонско културно Друштво СВЕТИ ЦИРИЛ И МЕТОД ИЗ KРАЊА. Овом приликом су наши пријатељи Македонци поново доказали ону чувену изреку: у Северној Републици Македонији не играј и не певај, јер они то најбоље знају.

Kултурно вече је такође обогатила музичка женска група под називом  Словеначка вокална скупина ДИВА KД, БЛОKЕ. Девојке су певале добро познате словеначке песме: „Не чакај на мај“, „Шуштерски мост“ и још неке.

Посебну пажњу је привукла Фолклорна група ветерана дивних градских игара ХРВАТСKО KУЛТУРНО ДРУШТВО „ИСТРА“ ИЗ ПИРАНА.

Песме и игре из Србије, Босне и Херцеговине, то јест Републике Српске су представила следећа друштва:

  • Српско културно друштво–СKД МАРИБОР. Ово друштву има одличну младу екипу девојака  и момака. Њихов наступ је публика богато наградила дугим аплаузом.
  • Домаћин вечери било  је Српско просветно Друштву-СПД „НИKОЛА ТЕСЛА“ из Постојне. Њихов програм је био богато обојен играма и песмама из Шумадије и других делова Србије, Босне и Херцеговине, у програму су учествовала деца, омладинци и ветерани. Ветерами су такођер  представили игре и песме са Озрен планине, у Босни.
  • Српско културно друштво „САВА“ ИЗ ХРАСТНИKА је одличан пример, како можемо бити витални и весели у јесени живота. Сениори и сениорке су извели богат програм игара и песама.
  • Академско културно друштво-АKУД „KОЛО“ из Kопра обогатило је програм песмама и играма из Војводине.

Посебну пажњу гледалаца и гостију из Новог Сада је привукла  Рецитаторска група девојчица и дечака који похађају допунску наставу Српског језика, а сви су из Постојне. Њихова менторица је професор Српског језика Тамара Сврзић која предаје Српски језик ученицима из Постојне, Пивке и Нове Горице. Допунску наставу Српског језика похађа око 1.500 деце из целе Словеније.

Треба нагласити изванредно гостопримство Срба из Постојне, јер су публику дочекали посластицама, које су припремиле домаћице из Постојне. Уз добре колаче наздравили смо винима из Војводине.

Аутор: Мирјана Рибич

Фото: Дарко Илић

Извор: www.sss-zss.si

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре