У фокусу
Фото: Дани Мауко

Представљамо друштва Савеза Срба Словеније – СКД „Штајерска заједница“ из Марибора

Српско културно друштво „Штајерска заједница“ из Марибора основано је 18. маја 2006. године. Од тада па до данас СКД Штајерска заједница ради на повезивању појединаца и друштава са територије аустријске и словеначке Штајерске, ради неговања свеопште културе и историје српског народа, који живе на овим просторима.

Током дугогодишњег рада СКД Штајерска заједница организовала је и спровела велики број догђаја и активности. У периоду од  2018. до 2023. године повезали су („побратимили“) 12. словеначких општина са 12. српских.

„Побратимили смо следеће општине: Раденце и Нову Црњу, Нови Кнежевац са општином Белтинци, општину Чока и Чреншовци, Врбас и Моравске Топлице, Србобран и Град, Ириг и Ормож, Ковин и Цанкова, Бечеј и Мурска Собота, Вержеј и Сечањ, Оџаци и Церквењак. Петровац на Млави и општину Пуцонци. Чланови Штајерске заједнице су недавно водили разговоре са 36 градоначелника Аустрије који су  једнодушно овластили Штајерску заједницу да преузме иницијативу за повезивање привредника Србије и Аустрије“ – рекао је Раде Бакрачевић

„Штајерске новице“, најпосећенији српски интернет медији на простору Словeније.

Циљ оснивања српских новина „Штајерске новице“ пре 19. година био је повезивање појединаца и друштава са територије аустријске и словеначке Штајерске ради неговања свеопште културе и историје народа, који живе на овим просторима. То је далеке 2005. године био први пример повезивања европских регија у овом делу Европе.

„Штајерске новице“ већ 19. година покривају регију од два милиона становника из Аустрије и Словеније и циљ је од првог дана излажења новина да што чвршће повежу  чланове на спортском, културном и привредном пољу, а у циљу ширење српске културе и ћирилице

Већ годинама комисија „Штајерске новице“ додељује „Златно перо Штајерске“, најбољим новинарима, који пишу о питањима везаним за Србе по целом свету.

Велика породица Срба у Словенији око 60.000 (незванично) одлучила је да коначно заборави на нека међусобна неразумевања и пре неколико година створили су јак Савез Срба Словеније, на челу са председником маг. Владимиром Кокановићем.

Владимир Kокановић, Раде Бакрачевић и Милимир Вујадиновић

Већ на почетку стварања Савеза Срба Словеније велики успех председника Владимира Кокановића и његових чланова био је тај, да су Срби из Словеније почели са школом српског језика и ћирилице по словеначким градовима, у којима се већ на почетку уписало 1.600 ученика свих година узраста. Тај успех Срба из Словеније су похвалиле Управа за Србе из дијаспоре и региона и министарство просвете и културе Владе Републике Србије.

Раде Бакрачевић, председник Надзорног одбора Савеза Срба Словеније преузео је обавезу да ће радити на заједничким тачкама и пројектима што ће Србима (40.000 Срба, колико их је званично у Словенији) помоћи у ширењу српске културе, српског језика и ћирилице, са стремљењима да помогну и својој отаџбини Србији, да се што брже приближи Европској Унији.

„Стваралачки напор нас Срба на просторима на којима смо се затекли по распаду наше некадашње заједничке домовине захтева од нас, који смо остали далеко од наше отаџбине, да још чвршће повежемо наш народ са Матицом. Желимо да се национално, привредно, економски, просветно и верски одржимо“ – истако је Раде Бакрачевић.

Аутор: Иван Илић

Фото: Раде Бакрачевић / приватна архива

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре