У фокусу
Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Др Беговић представила БИО4 Кампус у оквиру презентације „Скок у будућност, Србија 2027”

У Палати Србија одржана је презентација планова које Влада Републике Србије има како би до 2027. године подигла животни стандард грађана, побољшала и проширила постојећу инфраструктуру и припремила државу за све изазове које будућност носи. Презентацију је одржао председник Републике Србије Александар Вучић, а министарка науке, технолошког развоја и иновација имала је част да говори уз председницу Владе Републике Србије Ану Брнабић.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка др Беговић презентовала је највећи инфраструктурни пројекат у науци – БИО4 Кампус. Он ће бити својеврсни научни град унутар Београда, а простираће се на 157.000 квадрата. У БИО4 Кампус ће се уселити 9 института, 7 факултета, истраживачко-развојна одељења фармацеутских и биотехнолошких компанија, екстензија Научно-технолошког парка Београд.

„Треба да будемо сви свесни да се овај успех није догодио случајно. Он је резултат стратешког размишљања, стратешке одлуке државе да улаже у младе и да улаже у нове технологије. И зато настављамо да улажемо у окружења која ће нашим најбољима, нашим талентима омогућити да на идентичан, а можда и бољи начин раде у односу на читав свет”, навела је др Беговић.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Она ја нагласила да је ово највеће појединачно улагање у науку и младе икада у Србији, а и у ширем окружењу. „Четристо педесет милиона евра биће уложено у изградњу БИО4 Кампуса. Изградњу смо већ почели крајем 2023. године, а крај је предвиђен за децембар 2026. године, таман пред почетак Експоа. Ту ће радити наши најбољи истраживачи, најбољи професори, најбољи студенти, њих четири хиљаде њих биће овде, наши таленти и компаније. Радиће на побољшању квалитета живота за све наше грађане”, рекла је др Беговић, додавши да то значи боље, унапређено здравство, брзу, ефикасну и модерну дијагностику, доступност модерних лекова, модерних терапија, али значи и ефикасну пољопривреду, здраву и квалитетнију храну и здравију животну средину – свеукупно бољи квалитет живота грађана.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

„Ово ће омогућити да спречимо одлазак наших најбољих, наших најпаметнијих. Да младе људе вратимо у Србију, да свет доведемо да ради у Србији, и да наши млади постану активни учесници у грађењу боље будућности Србије”, закључила је др Беговић.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Извор: Министарства науке, технолошког развоја и иновација

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре