У фокусу
Фото: СКУД Велење

Представљамо друштва Савеза Срба Словеније – СКУД Велење

Савез Срба у Словенији окупља 16 српских друштва, са циљем очувања идентитета српског народа у Словенији. Данас вам представљамо СКУД Велење, друштво основано 2017. године са циљем да очува српску традицију и културу, да окупља српски народ у Велењу и околини.

Српско културно-уметничко друштво Велење има око 60 чланова који похађају фолклорну, певачку, дечју и спортску секцију. О досадашњем раду и плановима за наредну годину разговарали смо са Томиславом Гајићем, председником СКУД Велење.

Фото: СКУД Велење

„Ове године у сарадњи са Савез Срба Словеније и допунском школом српског језика за основношколце, организовали смо позоришну представи за децу, на Велењском граду. Глумац Драган Маринковић Маринко, глумац Kрушевачког позоришта, изводио је монодраму „Kако је Никола добио брата“, кроз коју је деци на забаван начин приказао шта све је Никола доживљавао и осећао, кад је добио млађег брата. Током 2023. године СКУД Велење успешно је организовало 5. по реду традиционалне народне игре, бацање камена са рамена, повлачење конопца и скок у даљ на којима се окупио велики број пријатељских друштава из Корошке, Цеља и Марибира. Ове године придружили су нам се и председник Савез Срба Словеније г-дин Владимир Кокановић, заменица председника општине Велење г-ђица Александра Васиљевић и професорка српског језика г-ђа Јадранка Вукосављевић Бети. Од градске општине Велење смо добили решење за бесплатну употребу пословног простора, који ће бити наша прва лична адреса.“ истакао је Томислав Гајић, председник СКУД Велење.

Фото: Владимир Кокановић и Томислав Гајић / СКУД Велење

„У 2024. години желимо да организујемо манифестацију за децу – школу илустрације и карикатуре у сарадњи са илустратором и карикатуристом Николом Драгашом из Панчева. Поред тога желимо, да појачамо чланство и секцију фолклора, да би поново оживели наш годишњи концерт на којем ће се представити наше фолклорне и певачке секције“, рекао је Гајић.

Фото: СКУД Велење

„Постојање Савез Срба у Словенији има јако велики значај за нас, а верујем и за остала друштва, јер у њима имамо велику подршку и могућност да сарађујемо у оквиру наших активности, да планирамо нове активности у које нас Савез редовно и неуморно укључује. У нашем друштву видимо само позитивне ефекте и амбиције у сарадњи са председником г. Кокановићем и свим актерима Савез Срба Словеније“, рекао је за „Огледало српско“ Томислав Гајић, председник СКУД Велење.

Фото: Томислав Гајић / СКУД Велење

Аутор: Иван Илић

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре