У фокусу
Ministar spoljnih poslova Nikola Selakovic
Фото: Српски народни савез

„Српски свет“ – пројекат за промоцију српске културе

Милош Растовић, координатор за културу Српског народног савеза у Питсбургу, САД, уручио је Николи Селаковићу, министру спољних послова Републике Србије, и Арноу Гујону, директору Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, нацрт пројекта “Српски свет – Причај српски да те цео свет разуме”, приликом њихове недавне посете САД.

Српски народни савез је најстарије српско добротворно друштво у САД-у које постоји од 1901. године. Њен главни задатак је да негује српску културу, традицију и наслеђе на америчком континенту. На јавној трибини са српском дијаспором министар Селаковић је похвалио пројекат „Српски свет.” Након једанаест година рада на промоцији српске културе у САД-у, Растовић је представио пројекат „Српски свет” како би српска култура постала присутнија у свету и добила заслужено место у светској култури.

Министар Никола Селаковић и Милош Растовић приликом уручивања поклона у ЧикагуМинистар Никола Селаковић и Милош Растовић приликом уручивања поклона у Чикагу

„Српски свет” је пројекат промоције српске културе у свету који би требало да постане један од приоритета спољне политике Србије. Бројчано мали народи једино кроз културу, науку и спорт могу да се носе са бројчано великим народима и добију заслужено место у свету. У оквиру министарства спољних послова Србије предложено је да се оснује одељење културне дипломатије које ће систематски радити на промоцији српске културе у у САД-у и свету заједно са државним институцијама Републике Србије, невладиним организацијама, српском дијаспором, истакнутим појединцима и другим заинтересованим странама у промоцији и унапређивању српске културе.

Ширење знања о српској култури може побољшати или променити имиџ Србије у очима јавности многих земаља. Џозеф Нај, политиколог са Харвард универзитета, формулисао је „меку моћ” као средство којим се достигнућа културе, науке и спорта као и политички идеали користе као средстава за промоцију држава и националних интереса. Ефекат „меке моћи” утиче на јавно мњење и дипломатије страних земаља.

Арно Гујон и Милош Растовић приликом уручивања поклона у ЧикагуАрно Гујон и Милош Растовић приликом уручивања поклона у Чикагу

„Српски свет” је заснован на позитивним искуствима промоције култура САД-а, Русије, Израела, Ирске и других земаља у свету. Култура као и идеали слободе у овим земљама су постали приоритет у промоцији њихових земаља и националних интереса. Оваква врста промене имиџа Србије у свету би донела добробит на краткорочном, а поготово на дугорочном плану. Овим пројектом матица и дијаспора би имале прилику да заједно раде на промоцији српске културе што би још више допринело њиховом зближавању.

Неки од предлога сарадње српске дијаспоре и матице у оквиру пројекта „Српски свет” укључују, мада нису ограничени на следеће предлоге: оснивање заједничког фонда Српског народног савеза или неке друге организације из дијаспоре са Владом Републике Србије за давање стипендија америчким студентима српског порекла за учење српског језика, културе и традиције преко лета; размена америчких студената са српским универзитетима; отварање културних центара у САД-у и другим државама важним у међународним односима; организовање фестивала српског филма и помогање постојећих у циљу промоције српске културе; иницирати недељу или месец српске културе у многим градовима САД и другим државама; финансијска подршка катедрама за учење српског језика и српских студија на америчким универзитетима као што је Колумбија универзитет; даривање књига и DVD о српској култури, историји и традицији јавним и универзитеским библиотекама и архивама (Српски народни савез је даривао DVD „Теслин народ” многим јавним и универзитетским библиотекама у САД-у и свету); дигитална промоција српске културе као што је учење српског језика преко интернета; превођење истакнутих српских писаца на енглески и друге језике и даривање њихових књига важним библиотекама у САД-у и свету као и организовање књижевних догађаја у тим институцијама ради промоције српске културе; дигитално повезивање српских културних институција са међународним институцијама као што је Конгресна библиотека у Вашингтону; подршка филмовима као што је „Теслин народ” Жељка Мирковића који промовишу достигнућа српске дијаспоре у САД-у и други предлози.

Након састанка Растовић је поклонио књигу „Српски народни савез – првих 100 година,” DVD „Теслин народ,” и издање „Американског Србобрана” министру Селаковићу и господину Гујону. Надамо се да ће овакви састанци у будућности ојачати везе између српске дијаспоре и матице.

Извор: www.rts.rs

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре