У фокусу
Фото: ПР Просвјета Аустрија

У Бечу и ове године обележени дани сећања на 24. Март

Одбор Просвјете у Аустрији, заједно са Аустријско-српским одбором солидарности,  за обележавање годишњица НАТО агресије је и ове године припремио дане сећања и подсетио на жртве НАТО агресије 1999. године.

У петак, 24.03.2023. у 17.00 по благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја били су одржани молебани за страдални народ Косова и Метохије у свим бечким црквама  а од 18.00  на Штефансплацу (Stephansplatz), одржан је традиционални скуп поводом 24. годишњице  НАТО бомбардовања СРЈ. Помен је почео сиреном за узбуну и минутом ћутања, уз паљење свећа.

Фото: ПР Просвјета Аустрија

Међу више стотина окупљених било је окупљено и свештенство бечких цркава, представници дипломатског кора, бројни грађани.

Међу говорицима истакли су се др Ханес Хофбауер и Вили Лангталер, а представник бечке  Просвјете проф. Срђан Мијалковић рекао је да је сећање најважније за чување индентитета. – Важно је сећање на жртве, а важно је и наше јединство које смо приказали данас овде – додао је он.

Адвокат из Србије, Срђан Алексић, који је поднео бројне тужбе против НАТО, због бомби са осиромашеним уранијумом, истакао је да бацање таквих бомби мора бити кажњено. – Знали су за продужено дејство и да ће то погодити цивиле. Данас у Србији због тих бомби оболи око 30.000 грађана годишње. Ко је бацио те бомбе и починио екоцид мора да одговара и да све то почисти – поручио је он.

 У просторијама храма св.Саве у Бечу у суботу, 25. марта 2023. У 19.00 часова одржан је посебан програм обележавања 24. годишњице од НАТО агресије на СРЈ и 19. годишњице од албанског погрома Срба на Косову и Метохији,„СЕЋАЊЕ ЈЕ СПОМЕНИК ТВРЂИ ОД КАМЕНА“

Гост Просвјете је био  Адвокат др Срђан Алексић, који се годинама бори да докаже кривицу НАТО за агресију и бомбардовање осиромашеним уранијумом и чија канцеларија води бројне и велике спорове који се тичу НАТО злочина током криминалне агресије на Србију 1999. Приказан је филм „Уран 238- моја прича“ о великом правном ангажману г. Алексића, а онда је у живом разговору са бројним гостима овај вредни адвокат надахнуто говорио о својој вишегодишњој правној борби за жртве противправне и криминалне НАТО агресије, посебно о бројним жртвама муниције са осиромашеним ураном, коју су агресори, противно женевској ковенцији тада користили. 

Програм је припремио и водио проф Срђан Мијалковић, потпредседник СПКД Просвјета Аустрија

24.03.2023. Просвјетин „Бечки театар младих“:  је у 20.00 у сали ВХС 10 у Бечу одржао  Хуманитарну представу „Избирачица“, а већи део  новца од прихода ће следећих дана бити дониран за помоћ породицама на Косову и  Метохији.  Млади Просвјетини глумци играли су са пуно енергије и елана, а заједно са препуном салом били поносни што је на овај дан сећања прикупљена помоћ која ће бити донирана онима којима је најпотребније. Помоћ ће бити уручена организацији „Солидарност за Косово“. 

ПР Просвјета Аустрија, Беч, 26.03.2023     

Слична вест

Министар Мартиновић: снажна сарадња Министарства и ПКС-а  – остајемо усмерени на решавање свих изазова са којима се сусреће наша пољоприведа

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић састао се данас са председником Привредне коморе …

претплатити се
Обавести о
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Види све коментаре